Читај ми!

Економски хаос у затишју, политички у пуном јеку – и конзервативци желе да се "реше" Лиз Трас

Економски хаос у Британији пролази кроз затишје после смене на челу министарства финансија и у ишчекивању независне средњорочне економске прогнозе.

Политички хаос је у међувремену у пуном јеку. Конзервативци желе да се реше премијерке Лиз Трас, а лабуристи не одустају од превремених избора.

Премијеркино извињење

Многи су мислили да је ера премијерског извињавања окончана одласком Бориса Џонсона. Преварили су се.

"Признајем да смо погрешили. Извињавам се због почињених грешака, али ја сам их исправила. Именовала сам новог министра финансија. Поново смо успоставили економску стабилност и фискалну дисциплину", поручила је нацији у интервју, емитованом у понедељак, британска премијерка Лиз Трас.

Смиривање економске лопте

То је далеко од истине, јер је Британија пре Брегзита променила четири министра финансија током 23 године.

Сада су се четворица политичара измењала на том месту у року од четири месеца.

Најновији становник улице Даунинг број 11 дао је све од себе да остави утисак човека који зна да смири лопту.

"Желим да будем искрен и саслушам савете изванредних институција као што су Министарство финансија, Централна банка Енглеске и Биро за буџетску одговорност, али и независне савете, јер ћемо само тако стићи до најбољих резултата", рекао је посланицима британски министар финансија Џереми Хант.

Инвестиције су потпуно стале, јер тржиште чека независну средњорочну економску прогнозу која је са 23. новембра померена на 31. октобар.

Фракцијске борбе међу конзервативцима

Међутим, фракције унутар Конзервативне странке не оклевају да једна другој задају ударац.

"Да ли министар сада може да гарантује да ће она показати да национални дуг пада и да, када будемо поново успоставили пуну контролу над финансијама, нећемо стално зајмити новац како бисмо подмирили дневне расходе, јер не можемо расходе нације бесконачно продужавати", гласило је посланичко питање бившег британског министра здравља Мата Хенкока новом министру финансија.

Џереми Хант одговорио је потврдно на оба питања иза којих се крије критика струје, која жели повратак Бориса Џонсона.

Најновији министар Џереми Хант, само је ресетовао политику на позицију владе Бориса Џонсона уз две измене – помоћ грађанима да плате рачуне за гас и струју је смањена са две године на шест месец и укидање горње границе за банкарске бонусе, уведено Квартенговим мини-буџетом, је и даље на снази. 

Офанзива лабуриста 

Када је министар финансија преко ноћи разбуцао Трасономију, зашто је, забога, дао замајац банкарским бонусима у сред кризе трошкова живота?", питала је посланица лабуриста Шивон Мaкдона. 

Џереми Хант узвратио је да претходна политика није функционисала и да ће држава убудуће убрати више пореза од богатих банкара него што убира сада. 

Премијерка испод стола 

Катастрофалан политичко-економски сигнал је и одсуство премијерке из парламента у тренутку када опозиција, али и добар део њене странке планирају како да је се реше. 

"Премијерка се не крије испод стола. Могу да, могу да уверим, да уверим овај дом да има, нажалост, ваљан разлог за одсутност", рекла је доњем дому парламента председница конзервативног посланичког клуба Пени Мордонт. 

Ова реченица изговарана је око два минута пошто је прекидана оштрим повицима посланика са обе стране доњег дома. 

Лидер лабуриста сер Кир Стармер отворено се изругивао конзервативцима. 

"Изгледа да под овом торијевском владом, свако може да буде премијер 15 минута. Како да Британија поврати неопходну стабилност када, уместо руковођења, има овај потпуни вакуум. Како да Британија поврати неопходну стабилност када премијерка нема мандат ни своје странке, ни земље у целини?" 

Са лошег на горе 

У повратак стабилност не верује ни Голдман Сакс, који је умањио британски кредитни рејтинг. Стручњаци земљи предвиђају лошу 2022. и још гору 2023. годину чак и ако се ситуација буде смирила. 

"Додатна неизвесност је последње што треба британској привреди. Општи избори би је проузроковали, јер се не могу одржати преко ноћи. Исти ефекат би имала и нова утакмица за лидера конзервативаца. Нажалост, нема једноставних решења. Трас је глинени голуб од премијера. Не знам како ће се опоравити пошто је Џереми Хант, подржан делом странке, поцепао њен буџет у парампарчад. Конзервативци морају да почну да разговарају са грађанима уместо међу собом", оцењује Мајкл Хјусон, главни тржишни аналитичар компаније CMC Markets

Премијер ујединитељ? 

Торијевци се заиста за сада баве само собом. Већина чланства жели одлазак Лиз Трас са власти. 

Чак 39 одсто оних, који су је гласањем на ту власт довели, сада жели да она са ње оде. 

Чланство жели да Гордијев чвор пресеку посланици и по хитном поступку изаберу новог премијера-ујединитеља. 

Опозиција не одустаје од превремених избора.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво