Читај ми!

Оставке министара два кључна ресора бациле на колена владу Лиз Трас

Оставке министара два кључна ресора – финансија и унутрашњих послова – бациле су на колена владу Лиз Трас, која је земљу гурнула у тешку економску кризу. Хаос се синоћ прелио и у парламент где су забележене до сада невиђене сцене међусобних оптужби и излива емоција.

Један дан, једна и по оставка и потпуни хаос у парламенту. Гласање о предлогу опозиције да се забрани фракинг у Британији претворило се у фарсу.

Опозиција је изгубила, јер су посланици, задужени за партијску дисциплину - "бичеви" Конзервативне странке, везали изјашњавање чланова њиховог клуба за поверење премијерки.

То практично значи да се не гласа по слободној вољи, већ по страначком диктату и на то свака странка има право.

Но, предлог закона има везе са екологијом, а не са премијерком, те је четрдесетак посланика желело да подржи закон.

Уследиле су свађе, псовке, плач, па чак и завртање руку и увлачење у холове за гласање.

Потпредседница доњег дома британског парламента Еленор Лаинг тражила је да редари из сале доњег дома изађу и провере шта се збива у и пред холом за гласање "против".

Шефица посланичког клуба лабуриста Танам Дебонер изашла је на скупштинску говорницу и рекла да се "шире озбиљне гласине да је главни 'бич' владе поднео оставку".

Одлазак "бича"

Заиста, "бич" Конзервативаца Венди Мортон и њен заменик Крејг Витакер напустили су парламент.

Из владе је саопштено да нису поднели оставке. Они се нису огласили.

Посланик лабуриста Крис Брајант тражио је од председавајуће да покрене истрагу.

"Позивам вас да покренете истрагу сцена, које су се одвијале испред хола за гласање против. Као што знате, посланици треба да гласају без страха и пристрасности. Према статуту овог дома, не сме бити малтретирања и принуде посланика. Лично сам видео како се посланици принудно увлаче у хол и малтретирају. Ако се залажемо против малтретирања посланика, морамо да устанемо и против малтретирања посланика", оценио је Брајант.

Торијевци дижу руке од парламента

Ускоро се пред медијима појавио видно потресени посланик Конзервативне странке Чарлс Вокер.

"Свега ми је доста. Доста ми је људи без талента, који штриклирају тамо где треба не због националног, већ ради личног интереса и министарских фотеља. Знам да говорим у име стотина посланика, који стално брину за своје изборне јединице, а сада и за сопствену будућност. Ништа није толико бивше као бивши посланик. Много мојих колега, као и грађана на њиховим изборним јединицама, брине како ће исплатити кредите за стан ако се све ово убрзо сруши?", рекао је Вокер.

На посао у сред ноћи

Неколико стотина метара даље, нови министар унутрашњих послова Грант Шапс стигао је у сред ноћи на ново радно место.

Новинари испред министарства унутрашњих послова питали су га може ли премијерка да преживи сав овај хаос.

Шапс није имао одговор, али је подржао новог министра финансија Ханта чиме је потврдио оно што сви незванично знају – да је Хант дефакто премијер у овом тренутку.

Жаоке Суеле Брејверман

Циклус вести у нестабилној Британији толико се убрзао да је расуло у парламенту потпуно бацило у засенак оставку министарке унутрашњих послова Суеле Брејверман.

Оштре жаоке њене писмене оставке велика су тема у медијима.

"Не само што смо прекршили обећања грађанима, већ сам озбиљно забринута да влада не стоји иза изборне платформе странке", написала је Брејверманова.

Пре кабинета Лиз Трас вест дана свакако би било жестоко сучељавање премијерке и лидера опозиције у парламенту. Ни 24 сата касније, њихову размену речи престигли су још непријатнији догађаји.

"Нема више економског кредибилитета, а нема ни њеног наводно најбољег пријатеља бившег министра финансија. Све је то отишло. Па, зашто је она остала?", поново је питао премијерку лидер лабуриста сер Кир Стармер.

Разљућена британска премијерка Лиз Трас одговорила је да је "борац и да не одустаје".

Грађани су одустали од Лиз Трас. Једино што је још држи је бојазан да би нова смена власти довела до још горих економских последица.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво