Читај ми!

Британски мини буџет, макси лекција из економског либерализма

Нова британска влада најавила је најрадикалнији буџет у последњих пола века. Циљ је достизање економског раста од 2.5 одсто. Нове мере су шокирале берзу и довеле до пада акција и вредности фунте.

"Мини буџет", како га је најавио кабинет Лиз Трас, претворио се у "макси" лекцију из економског либерализма. Сва најављена повећања пореза су поништена, умањен је порез на приход, а такса за купопродају некретнина укинута до вредности од четврт милиона фунти.

"Високи порези штете конкурентности Британије. Умањују подстрек на рад, улагање и оснивање предузећа. Што су порези већи, то народ налази више начина да их избегне, ради за неког другог или једноставно ради мање. Уместо тога, треба да каналишу време и труд у креативније и продуктивније задатке", каже британски министар финансија Квази Квартенг. 

Обистинила се и најављена дерегулација лондонског Ситија. Нема више горње границе за бонусе банкара. Истовремено читаве области Британије требало би да постану зоне са посебним олакшицама за инвеститоре. 

"Објавићемо листу пројеката развоја инфраструктуре, који ће бити убрзани, у гранама као што су саобраћај, енергетика и телекомуникације", додаје Квартенг. 

Стопа незапослености најнижа је од 1974. године. Понуда послова је већа од потражње. 

"Учинићемо да се рад исплати, тако што ћемо смањити социјалну помоћ за све оне који не траже посао", истакао је Квартенг.

Опозиција нове мере назива "буџетом за богаташе".

"Нови буџет је или генијалан или је лудост", тврде аналитичари. Колико се ова коцка исплати постаће јасно већ током зиме. 

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво