Читај ми!

Кијев каже да је на граници 115.000 Руса, НАТО и САД "вредном партнеру" неће слати војнике

Сједињене Државе најавиле су слање додатних јединица у источну Европу, али не и у Украјину. Америка и НАТО ту имају исту политику, војнике неће да шаљу у земљу која није чланица Алијансе, иако је сматрају "вредним партнером". Украјински министар одбране упозорио на то да се око 115.000 руских војника налази у близини границе.

Бајденова администрација је јуче најавила да ће распоредити још 1.000 војника у Румунији и 1.700 у Пољској. Тај потез су, кажу, повукли како би умирили своје савезнике који су забринути због повећаних тензија између Украјине и Русије.

Амерички војници, међутим, неће ићи у Украјину у случају сукоба, иако САД обучавају војску те земље, а Кијеву су послали и наоружање, каже портпарол Пентагона Џон Кирби. То је на истој линији са изјавама шефа НАТО-а Јенса Столтенберга.

"Председник је ставио до знања да у случају још једне инвазије руских снага на Украјину, америчке снаге неће бити ангажоване на терену, у борбама у Украјини. То је веома јасно ставио до знања. Међутим, истовремено је био јасан да имамо обавезу према нашим НАТО савезницима, да би осигурали да подржавамо Члан 5. Због тога разматрамо низ опција да помогнемо јачању Алијансе на њеној источној граници", рекао је Кирби за Глас Америке.

Пољски министар одбране Мариуш Блашчак рекао је да потез САД представља снажан знак солидарности. Поздравио га је и Столтенберг, наводећи да је одговор Алијансе Русији дефанзиван и пропорционалан.

Запад оптужује Москву да планира напад на Украјину, а као доказ наводе да се 100.000 руских војника налази на граници. Украјински шеф дипломатије Дмитро Кулеба каже да то није довољно за потпуну инвазију и истиче да дипломатија даје резултате. 

Москва негира да планира напад и тражи безбедносне гаранције од Запада, између осталог и да не приме Украјину у НАТО. Позитиван одговор од Вашингтона и Алијансе није добила.

У документима које је, међутим, јуче објавио шпански Паис, они нуде Кремљу дијалог о контроли наоружања и мере за спречавање инцидената у замену за деескалацију ситуације са Украјином и повлачење руских војника са Крима, Придњестровља, из Јужне Осетије и Абхазије.

У међувремену је Вашингтон рекао да више неће користити реч "непосредна" када говори о могућој руској инвазији Украјине, изјавила је портпаролка Беле куће Џен Псаки.

Термин "непосредна опасност" амерички званичници су у последње време редовно користили све док украјински председник Володимир Зеленски није рекао да их то фрустрира.

Разговор Џонсона и Путина 

Британски премијер Борис Џонсон разговарао је јуче са председником Русије Владимиром Путином, дан након што је рекао да је "Путин уперио пиштољ у главу Украјине".

Британски премијер је у телефонском разговору рекао руском председнику да би било какав напад на Украјину био трагично лоша рачуница.

"Премијер је изразио своју дубоку забринутост поводом тренутне руске непријатељске активности на граници са Украјином. Истакли смо потребу да пронађемо начин на који ћемо поштовати и украјински територијални интегритет и право на самоодбрану", рекли су у Џонсоновом кабинету.

Кремљ је навео да је Путин Џонсону рекао да НАТО није на одговарајући начин одговорио на забринутост Москве за безбедност.

Данас би требало да се у Украјини састану турски и украјински председник Реџеп Тајип Ердоган и Володимир Зеленски. Ускоро би требало да се са Путином у Москви састане и немачки канцелар Олаф Шолц.

недеља, 16. јун 2024.
30° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије