Читај ми!

Столтенберг: Украјина није чланица НАТО-а, не планирамо да тамо шаљемо војнике

Јенс Столтенберг поручује на НАТО нема намеру да шаље борбене јединице у Украјину, у случају напада Русије. Фокусирамо се на пружање подршке Кијеву, каже генерални секретар Алијансе, додајући да постоји разлика између чланица НАТО-а и оних које то нису – Украјине.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг је на питање Би-Би-Сија да ли ће Алијанса послати војнике у Украјину у случају руске инвазије, одговорио да то није у плану.

"Немамо план да пошаљемо борбене јединице НАТО-а у Украјину... фокусирамо се на пружање подршке", рекао је Столтенберг.

Каже да постоји разлика између тога када је неко чланица НАТО-а и снажан и високоцењен партнер као Украјина.

Огласила се и британска шефица дипломатије Лиз Трас, која је рекла да је мало вероватно да ће се британски војници уз Украјинце борити против Руса.

О чланству Украјине у НАТО-у данас је говорио руски министар спољних послова Сергеј Лавров. Каже да Украјина није спремна да постане чланица НАТО-а и да њено чланство неће донети корист Алијанси.

Москва, иначе, тражи безбедносне гаранције од Вашингтона и Алијансе, између осталог и да Украјина и Грузија неће постати чланице НАТО-а.

"Данас шаљемо званичан захтев нашим колегама у земље Алијансе и ОЕБС-а преко Министарства спољних послова, са хитним захтевом да објасне како намеравају да испуне безбедносне гаранције", поручио је Лавров.

И док Запад свакодневно упозорава да је могућа инвазија Русије на Украјину, будући да је стотину хиљада руских војника на граници с том земљом, Москва понавља да јој то није намера.

"Ми не желимо рат. Уопште нам није потребан. А они који га подстичу, посебно са Запада, они прате своје себичне измишљотине", изјавио је секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев.

Каже и да сами Украјинци, укључујући и званичнике, изјављују да нема никакве претње, док амерички званичници тврде да постоји претња и да су спремни да се боре, испоручујући Кијеву оружје.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије