Читај ми!

Русија добила писани одговор Америке и НАТО-а

Амерички амбасадор у Москви Џон Саливан доставио је руском Министарству спољних послова писани одговор Вашингтона на руске безбедносне захтеве. Шеф НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је и Алијанса доставила свој одговор.

Претпоставља се да је у америчком документу, очекивано, негативан одговор на руски захтев да се не дозволи чланство Украјине и Грузије у НАТО-у, нарочито након што је амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио да се наставља са политиком отворених врата у Алијанси.

Одговор САД на руске безбедносне захтеве трасира пут за дипломатију, ако се Москва буде озбиљно односила према њему, будући да САД траже да се прекине са ескалацијом против Украјине, рекао је Блинкен.

Он сматра да се у документу на принципијелан и прагматичан начин разматра забринутост Москве, и додаје да је одговор састављен у координацији са Кијевом и европским савезницима, као и да је у складу са оним што је и јавно речено.

"Постоји веома снажна солидарност међу америчким савезницима када је реч о Украјини", рекао је Блинкен, додајући да је уверен и у немачку солидарност.

Он очекује и да ће имати дискусију са руским колегом Сергејом Лавровом у наредним данима.

Одговор рефлектује отвореност Вашингтона и то да бисмо више волели да се тренутна ситуација реши дипломатским путем, али да остаје на Москви како ће одговорити. Ми ћемо у оба случаја бити спремни, упозорио је Блинкен.

Такође је истакао да ће Амбасада САД у Кијеву остати отворена, иако је данас из тог дипломатског представништва поручено држављанима САД да размотре могућност да напусте Украјину.

"У документу има и веома позитивних ствари које би могле да буду основа за даље разговоре", рекао је амерички државни секретар који је истакао да је председник Џо Бајден био укључен у израду одговора. 

Поручује и да ће, у случају руске војне акције, Сједињене Државе обезбедити стабилно глобално снабдевање енергентима. Да подсетимо, трећину европских потреба за гасом тренутно намирује управо Русија.

Лопта је сада у руском дворишту, рекао је амерички државни секретар.

И НАТО саставио одговор 

У међувремену је и НАТО доставио свој одговор - он је уручен руском амбасадору у Бриселу Александру Токовинину, саопштило је руско Министарство спољних послова.

Шеф Алијансе Јенс Столтенберг је позвао Русију на деескалацију актуелне ситуације. 

"Још једном позивамо Русију да сместа деескалира тренутну ситуацију. НАТО строго верује да тензије и неслагања треба да се реше дијалогом и дипломатијом", рекао је новинарима Столтенберг.

Сматра да треба поново да се успоставе канцеларије у Бриселу, односно Москви.

Спремни смо да саслушамо забринутост Москве, рекао је Столтенберг додајући да је НАТО одбрамбени савез и да не жели конфронтацију. 

Ипак, каже и да је Алијанса спремна за случај да буде требало да се реагује и да 5.000 војника може веома брзо да буде послато на терен.

"Видимо све више војника, не само у и око Украјине, већ сад и у Белорусији где Русија распоређује хиљаде војника, стотине летелица, системе С-400 и многе друге веома напредне капацитете", рекао је Столтенберг додајући да се то дешава под маском вежбе.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво