Читај ми!

Џонсон најављује санкције за Москву, има поруку и за "руске мајке"

Британски премијер је из Кијева послао поруке Русији, уочи сутрашњег разговора са Владимиром Путином. Каже да још има времена да се Русија повуче, јер би упад у Украјину представљао политичку, хуманитарну и војну катастрофу.

У саопштењу издатом након разговора британског премијера и украјинског председника, Бориса Џонсона и Володимира Зеленског, наводи се да би упад Русије у Украјину био огромна стратешка грешка. Обећавају да ће радити заједно како би се ојачале украјинске одбрамбене способности.

Џонсон је након састанка рекао да ће Британија аутоматски увести санкције Русији у случају упада у Украјину. Каже и да још има времена да се Русија повуче и да се отвори пут за дипломатско разрешење кризе.

У случају да до руске инвазије на Украјину ипак дође, то ће оставити катастрофалне политичке и хуманитарне последице, упозорио је Џонсон.

"Даља руска инвазија на Украјину била би политичка катастрофа, хуманитарна катастрофа и, по мом мишљењу, и за Русију и за свет значила би војну катастрофу", рекао је Џонсон на прес-конференцији у Кијеву.

Навео је и да је "Путин уперио пиштољ у главу Украјине" како би променио европску безбедносну архитектуру.

"Руске мајке морају да имају на уму да ће Украјина пружити снажан и крвав отпор", поручио је британски премијер.

Володимир Зеленски је рекао новинарима да сукоб Украјине и Русије не би био само рат те две стране већ би у њега била увучена и цела Европа.

Кијев, Вашингтон и НАТО упозоравају да се 100.000 руских војника налази на граници са Украјином, као и да је могуће да Москва спрема инвазију на свог суседа. Русија тражи безбедносне гаранције од Запада, између осталог и да Украјина и Грузија неће постати чланице НАТО-а.

четвртак, 30. мај 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије