Читај ми!

Кијев: Тренутан број руских војника недовољан за потпуну инвазију

Дипломатија даје резултате, али најгори сценарио још није избегнут, поручује министар спољних послова Украјине коментаришући актуелне тензије са Русијом.

Шеф украјинске дипломатије Дмитро Кулеба каже да би Запад требало да се усмери на креирање проактивне стратегије у односу на Русију, уместо реактивне. Истиче и да је потребно да се коначно разјасне нејасноће у вези са интеграцијом Украјине са Западом.

Када је у питању стање на терену, односно на граници са Русијом, министар спољних послова Украјине наводи да се не потцењује претња коју та суседна земља представља.

Каже и да не примећују да је смањен број војника на граници, али да тренутан број руских војника није довољан за потпуну инвазију.

Поручује и да је Кијев спреман за разговоре с Москвом у било ком формату. Наредни ће свакако бити у Берлину, у нормандијском формату (учествују представници Русије, Украјине, Француске и Немачке).

Кулеба наводи и да дипломатија већ даје резултате, када је реч о одвраћању Русије од напада. Најгори сценарио, међутим, још није избегнут, упозорио је Кулеба.

Цела Европа прати шта се дешава на истоку. Кијев, Вашингтон и НАТО наводе да је могуће да Русија спрема напад на Украјину, због чега се око 100.000 војника налази на граници.

Москва одбацује све оптужбе и подсећа да Кијев не поштује споразуме из Минска јер је половину припадника оружаних снага распоредио на исток близу линије раздвајања и дозволио да се из забрањеног оружја отвара ватра на јединице милиција.

Кремљ је више пута поновио да је циљ приче о руској агресији на Украјину да се доведу стране трупе близу руских граница, да се у Украјину "упумпава" оружје и да се на тај начин та земља гура у војне авантуре.

Москва од Запада тражи безбедносне гаранције, између осталог и да се не дозволи пријем Украјине у НАТО. Засад није добила позитиван одговор.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се