Шкотска остаје у Великој Британији

Шкоти гласали против одвајања од Велике Британије, показују прелиминарни резултати референдума у Шкотској. Глазгов "за", Единбург "против". Британски прeмиjeр Дejвид Кaмeрoн oбeћao вeћa oвлaшћeњa свим ентитетима.

На основу званичних резултата гласања у Шкотској, 55,3 одсто грађана Шкотске гласало је за останак у оквиру Велике Британије, док је 44,7 одсто грађана желело да Шкотска прекине тристагодишњи савез са Британијом, пренео је АФП. Из света стижу поздрави резултата референдума.

Излазност је била рекордна и износила је 84,6 процената – 2.001.926 грађана је гласало за останак у Великој Британији, а 1.617.989 се изјаснило за независност Шкотске.

Премијер Шкотске Алекс Салмонд, предводник отцепљења, признао је пораз након што је 31 регион (од 32 укупно) објавио резултате гласања.

"Важно је рећи да је наш референдум био договорен процес одржан уз пристанак, а Шкотска је већином гласова у овој фази одлучила да не постане независна држава", рекао је Салмонд својим присталицама окупљеним у Единбургу и позвао целу Шкотску да "прихвати демократску одлуку шкотског народа", преноси Би-Би-Си.

Салмонд је рекао да Шкотској припада велика заслуга за процес којим је донета одлука и да је излазност од 86 одсто једна од навећих у демократском свету, на било којим изборима или референдуму у историји.

У међувремену, Салмонд је поднео оставку на место шефа Шкотске националне партије и најавио оставку на функцију премијера.

"За мене као лидера време је истекло, али за Шкотску кампања се наставља и сан никада неће умрети", поручио је Салмонд, преноси Ројтерс.

Вођа кампање "Боље заједно" за останак Шкотске у саставу Уједињеног Краљевства Алистер Дарлинг изјавио је да су гласачи "изабрали јединство уместо поделе".

"Данас је монументалан дан за Шкотску и за Уједињено Kраљевство у целини", рекао је Дарлинг.

Прeмиjeр Вeликe Бритaниje Дejвид Кaмeрoн oбeћao je дa ћe свим eнтитeтимa кojи чинe ту зeмљу дaти вeћa oвлaшћeњa, нaкoн штo су сe грaђaни Шкoтскe изjaснили дa нeћe oкoнчaти сaвeз сa Бритaниjoм и oснoвaти нeзaвисну држaву.

Кампању против независности подржале су три традиционалне британске партије, конзервативна, либерално-демократска и опозициона лабуристичка.

Оваквим исходом гласања Велика Британија неће изгубити велики део своје територије и нафтне резерве и неће морати да тражи нову базу за свој нуклеарни арсенал који се сада налази у Шкотској.

Губитком Шкотске је и Велика Британија могла да изгуби утицај у међународним институцијама укључујући Европску унију и Уједињене нације, пише АП.

За то што ће остати у Унији, британска влада обећала је шкотским гласачима знатна проширена овлашћења.

број коментара 42 Пошаљи коментар
(недеља, 21. сеп 2014, 13:51) - Dragiša Dag [нерегистровани]

Škotska

Škotski narod je izabrao u većini da istane u UK.Škotska je uvek bila podeljena i ostaće kao takva.nema šanse da se izdvoji tek sad.UK je bogata i ima dosta pristalica u samoj i Škotskoj kao severni deo Kraljevine.Što se tiče Kosovo će biti podeljeno ali neće biti Srbija!!!

(субота, 20. сеп 2014, 00:15) - anonymous [нерегистровани]

Srecan im ostanak !

Pokazali su vise razuma od bivsih jugoslovenskih republika !

(субота, 20. сеп 2014, 00:05) - Петар [нерегистровани]

ти знаш....

Ти знаш боље од Шкота шта њима одговара... Смешно :)

(субота, 20. сеп 2014, 00:05) - anglophile [нерегистровани]

referendum

Zorane sta to pricas 20 ,30g.nikad vise Referendum u VB ta prica je zavrsena za vjek,vjekova od danasnjeg dana VB bice jos snaznija,jos jaca ,jos bolja a oni koji mrze tu zemlju mogu samo da crknu od muke 

(петак, 19. сеп 2014, 15:31) - anonymous [нерегистровани]

Svejedno

Oni koji su protiv ostanka su dovoljno brojni da će Škotska bitno promeniti svoj status unutar Velike Britanije.
U dogledno vreme Škotska će se odvojiti, verovatno u tekućem 21. veku.

(петак, 19. сеп 2014, 14:26) - Nebojša [нерегистровани]

Odgovor na : @znaju oni

Nisu se Škoti "podjarmili" kako vi to kažete već su sa Engleskom potpisali "Zakon o Uniji" sa Kraljevinom Engleskom u maju 1707 godine. Parlament Ujedinjenog Kraljevstva se prvi puta sastao u oktobru 1707 godine.

(петак, 19. сеп 2014, 13:15) - anonymous [нерегистровани]

неправда

Циљ ЕУ није да одваја земље него да их спаја,зар не?Па што су онда допустили да Косово постане"независно"???То изгледа важи само за неке...

(петак, 19. сеп 2014, 12:59) - anonymous [нерегистровани]

@ a sta ste mislili

Civilizovanim zemljama! Bas ti isti su podelili Jugoslaviju,i oteli nam Kosovo. Pa su nam kasnije priznali zemlju kao nezavisnu. Sad su pokusali da priznaju svoju,ali im nije poslo za rukom. Mozda im dojladili i EU i NATO. Ali ipak,mislim da su doneli dobru odluku.

(петак, 19. сеп 2014, 12:50) - ypke [нерегистровани]

Није било шансе

Не ради се овде о цивилизованим земљама, како неки овде кажу, јер су нас те исте земље гурнуле у рат и распиривале сукобе 90-тих. Да ли треба да помињем 1999? Једноставно, Британија управља политиком многих земаља, поставља и смењује политичаре, па никако не би препустила тако нешто да се догоди на њеној територији.

(петак, 19. сеп 2014, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

Niko se nije ni nadao

Onoga dana, kada je škotski parlament najavio referendum, bilo je jasno da od toga nema ništa. Isto je prošla Kanada, Argentinska ostrva. Maheri su to za glasanje i prebrojavanje.