Џејкобсон: Или закон о Специјалном суду, или трибунал УН

Амбасадорка САД у Приштини Трејси Џејкобсон поручила је посланицима да ће, уколико у косовској скупштини не изгласају закон о Специјалном суду, Савет безбедности Уједињених нација формирати Трибунал о Косову, што већ дуже време тражи Русија.

Трејси Џејкобсон је, за Телевизију Кохавизион, рекла да "постоје два решења - да Косово буде партнер Европској унији у формирању суда који би радио по косовским законима или да то питање пређе у УН".

Џејкобсон је рекла да, ако косовски посланици не буду усвојили амандмане и закон о Специјалном суду, то може учинити Савет безбедности УН.

"Уколико би то питање решавале Уједињене нације, то би било много више политичко питање и било би штетно за Косово. Дозволите ми да будем јасна: 'Ми смо, као САД, блокирали до сада покушаје Русије за оснивање Трибунала у оквиру СБ УН, али ако не успете у скупштини Косова да донесете закон о Специјалном суду, моја земља неће више блокирати тај процес", била је изричита Џејкобсон.

Истакла је да САД неће моћи да блокира руску дугогодишњу иницијативу по овом питању, која би, према њеним речима, била више политички опасна за Косово. Позвала је посланике у Приштини да гласају за измене и закон што пре, или ће Косово остати без подршке САД.

Џејкобсон је изразила уверење да ће се српски посланици вратити следеће недеље у институције, посебно након састанка двојице премијера у Бриселу.

Америчка амбасадорка је изразила своју забринутост за протест опозиције у суботу, позивајући демонстранте да буду опрезни због имиџа Косова.

Додала је да је током минулих протеста опозиције било грешака у раду полиције, али је истакла да онај ко први баци камен има главну одговорност.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 17. апр 2015, 08:31) - Grigorije M.Milićević Micko [нерегистровани]

Još jedan primer dvostrukih standarda.

"... онај ко први баци камен има главну одговорност.", reče američka ambasadorka nešto što bi rekao svaki normalan čovek na planeti Zemlji. A punih dvadesetak i kusur godina američka spoljna politika, naročito povodom sukoba na tlu bišve Jugoslavije, zasnivala se na devizi: nije kriv onaj ko je započeo (sukob), nego onaj ko je na njega uzvratio.

(петак, 17. апр 2015, 08:27) - anonymous [нерегистровани]

Правда

Дали се то сада САД правда Српском народу?

(петак, 17. апр 2015, 01:29) - gile ch [нерегистровани]

Americka pravda

Ova gospodja prica americke bajke..
Nece nista biti od toga jer bi sudjenje
Albancima bilo ujedno i sudjenje Amerima..
Nacelno su kao saglasni ali ce sve uraditi
da sprece sudjenje njhovoj tvorevini..!!!!