Читај ми!

Када власник не може у свој стан

Више од 5.000 старих власника добило је првостепена решења о враћању одузете имовине. Међутим, дуг је пут до коначног уласка у посед. Породица Огњановић већ две године не може у свој стан на Зеленом венцу, који је дат на чување службеници општине Стари град.

Агенција за реституцију донела је преко 30.000 првостепених одлука, решења и закључака. Међутим, на првостепена решења се улажу жалбе и тужбе које завршавају пред судом.

Пословно-стамбену зграду на Зеленом венцу, која је национализована 1958, саградио је трговац Иван Огњановић. Сада његови наследници у поступку реституције потражују оно мало преосталих квадрата које држава није продала.

Међутим, и до тога им је тешко доћи јер, кажу, општинска службеница, која живи у једином стану који није откупљен, злоупотребљава службени положај и пролонгира поступак реституције.

"Већ скоро две године општина Стари град и њена службеница, која користи спорни стан привремено, неосновано улажу жалбе на ова решења, како би се поступак реституције и њено извршење што више одуговлачили. Ми не можемо да уђемо у посед имовине која нам је враћена, иако смо на то чекали преко 50 година. Изгледа да се све наставља по старом, упркос овом закону о реституцији", каже наследница Гордана Огњановић.

Да се неосновано улажу жалбе на решења којима се одузета имовина враћа старим власницима сматрају и у Агенцији за реституцију. Кажу да им то умногоме отежава посао.

"Када се изјави жалба, а после тужба, процес враћања имовине се одужи неколико година. Ми брзо решимо предмет, иако је он сложен, и онда је довољно изјавити жалбу и да се то одложи на годину дана, а када се изјави тужба, на две године", каже Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију.

Да породици Огњановић имовина треба да се врати сматрају и у државном правобранилаштву. Напомињу да ни станарка – службеница општине Стари град, ни Општина немају основа за тужбу коју су поднели суду.

"Изјаснили смо се са два поднеска. У тим поднесцима смо навели да су тужбе неосноване и мислимо да је имовина враћена у складу са законом о реституцији подносиоцу захтева", објашњава државни правобранилац Сњежана Продановић.

У београдској општини Стари град потврдили су нам да је стан од 35 квадрата на Зеленом венцу 2013. године  дат на чување службеници те општине, која се сада заједно са општином противи враћању стана старим власницима.

"С обзиром на то да је реч о спорној ситуацији, стамбена комисија неће поново дати овај стан на чување, већ ћемо чекати да се оконча управни спор, да Управни суд донесе одлуку и у складу са том одлуком ћемо се и понашати", истиче Андреј Белингар из Скупштине општине Стари град.

Агенција за реституцију примила је више од 76.000 захтева грађана за враћање одузете имовине. Од тога враћена су 3.992 стана и пословна објекта и око 8.000 хектара шума и пољопривредног земљишта.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 25. мар 2015, 14:46) - Aleksandra [нерегистровани]

Žalba?!

Ta rešenja treba da budu bez prava na žalbu! Nije normalno da neko dobije rešenje da mu se vrati ono što je njemu ili njegovim precima oduzeto, na šta imaju pravo svojine, a onda se uzurpator žali! Po mom mišljenju žalba nema zakonski osnov, čak je protivustavna...

(среда, 25. мар 2015, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

2

vlasnici ili bolje reci naslednici su osteceni visestruko jer za proteklih70 godina oni nisu obesteceni za kiriju koju su mogli imati da to nije bilo nacionalizovano.