Читај ми!

Преминула Јованка Броз

Јованка Броз, супруга некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита, умрла је од последица тешке и дуге болести у 89. години живота.

После тешке болести, у 89. години живота, данас је у 11.45 умрла Јованка Броз, супруга некадашњег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита.

Јованка Броз је на Клинички центар Србије у изузетно тешком стању примљена 23. августа ове године.

Премијер Ивица Дачић упутио је телеграм са изразима најдубљег саучешћа породици Јованке Броз, истичући да "њеном смрћу одлази и један од последњих најпоузданијих сведока историје наше некадашње државе, која је прогоном платила ту чињеницу".

"На жалост, историјска неправда према њој почела је да се исправља тек пред крај на јеног живота. Влада Републике Србије сматра да Јованка Броз треба да буде сахрањена поред свог супруга Јосипа Броза Тита и у том смислу ће донети одговарајуће одлуке", наведено је у телеграму.

Министар Расим Љајић рекао је да ће Влада у понедељак формирати организациони одбор са сахрану Јованке Броз и одредити место и датум сахране. У изјави за РТС, Љајић је рекао да у Влади постоји сагласност да се испуни последња жеља удовици Јосипа Броза Тита.

У Музеју су кратко рекли да ће они пошовати одлуку коју буде донела Влада Србије, тако да је већ извесно да ће Јованка Броз бити сахрањена у Кући цвећа. Међутим, она неће бити сахрањена у истој просторији у којој је сахрањен Тито, већ у суседној.

Јованка Будисављевић је рођена 7. децембра 1924. селу Пећанима, у Лици као друго дете у породици. Са 17 година је ступила у Савез комунистичке омладине Југославије.

У 21. години је добила два Ордена за храброст, а такође је и носилац Партизанске споменице 1941. Јосипа Броза Тита је упознала приликом немачког десанта на Дрвар 1944. године.

Како је тачно млада партизанка из Лике постала жена југословенског комунистичког вође није сасвим јасно.

Према једној верзији, одмах након завршетка Другог светског рата, министар унутрашњих послова Александар Ранковић је затражио од својих републичких подсекретара да му пошаљу групу проверених девојака за рад у Маршаловом кабинету.

Од око 50 кандидаткиња, Ранковић је наводно одабрао пет девојака и лично их представио Титу коме се допала партизанка Јованка Будисављевић, стара 24 године.

Ову верзију је потврдио генерал Ђоко Јованић, који је био на челу југословенске Контра-обавештајне службе, према којој је управо он одговорио на Ранковићев захтев и предложио Јованку за Титову сарадницу.

Друга верзија тврди да је Јованку одабрао Иван Стево Крајачић, тадашњи повереник НКВД-а за Југославију, одакле вероватно потиче прича која приказује Јованку као совјетског шпијуна.

Трећа верзија, овог пута од бившег генерала ЈНА Марјана Крањца, каже да је Јованка додељена Маршалу већ 1945. године као хигијеничарка задужена за контролисање хране и чистоће и здравља особља. После смрти велике Титове љубави Даворјанке Пауновић 1946. године, Јованка је, према Крањцу, постала Титова лична секретарица.

Тито и Јованка тајно су се венчали 1952. године. Апсолутни господар Југославије од Јованке је био старији 32 године. 

Седамдесетих година однос између Јованке и Тита постао је тема оштрих политичких расправа.

Оптуживали су је да ради против супруга, да жели власт, планира пуч, да је совјетски шпијун. Оптужбе је негирала. Последње три године маршаловог живота били су раздвојени, иако се званично нису развели.

После смрти супруга 1980. године одузели су јој кућу, имовину, документа. Повукла се из јавности, а тек 2009. добила је личну карту.

Нико не зна колико се Јованка Броз мешала у државну политику и да ли је била више од обичне супруге. Многи верују да је била жртва амбиција разних политичара.

Није пристала да изнесе своју верзију приче о догађањима у бившој Југославији, иако су од ње интервју тражили и Руси, Американци, Енглези. За камере је остала нема. Можда ће мемоари, за које многи тврде да је писала, открити тајну.

број коментара 129 Пошаљи коментар
(субота, 26. окт 2013, 15:57) - Marina Maki [нерегистровани]

Jovanka Broz


Neka pociva u Miru....gospodja, drugarica Jovanka Broz Tito!

(понедељак, 21. окт 2013, 16:30) - natasa [нерегистровани]

jovanka broz

moje saucesce porodici broz. lepa zena

(понедељак, 21. окт 2013, 08:31) - baka [нерегистровани]

ne zaboraviti

vreme dok su Tito i Jovanka ziveli ziveli smo i mi dobro.
za pojadince je bio Tito diktator, ali u svaku familiju gde zivot funkcionise mora biti jedan clan "diktator" da pokaze put buducnosti. Danasnja omladina treba pitati dedu i babu kako su ziveli i uporediti sa danasnjicom.
saucesce porodici(понедељак, 21. окт 2013, 08:13) - Jelena [нерегистровани]

Re: nije niko smetala

Smetala je mnogima zato sto je mnogo znala, Tito je upućivao u sve, mnogi su se plasili da ne progovori zato su je proganjali iako se nije mnogo mesala u politiku.

(понедељак, 21. окт 2013, 07:38) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Debelo ste " u pravu " gospodine, u ono vrijeme komunisti digose velike kredite, raygrabise te silne dolare po privatnim racunima sirom svijeta,nista ne ucinise sto se tice izgradnje zemlje i podiyanja privrede. Hvala bogu danas dođose posteni ljudi, digose mnogo vece kredite, sve do poslednjeg dolara uložiše u izgradnju prostora bivse Jugoslavije tako da danas uživamo,džaba se skolujemo, džaba se lijecimo,slobodno se krecemo, možemo blatiti svakoga živa s razlogom ili bez razloga, a jos mozežemo prespavati u svakom parku od Triglava do Đevđelije da nam ne fali dlaka sa glave.Hvala bogu pa docekasmo ovo blagostanje koje smo cekali50-60 godina pa danas uživamo

(понедељак, 21. окт 2013, 02:16) - anonymous [нерегистровани]

niksic

veliko postovanje crna gora

(понедељак, 21. окт 2013, 01:40) - anonymous [нерегистровани]

neka pociva u miru

ako na ovom svetu nije imala mira ostavite je da na onom bude mirna i spokojna.sramota sto je sada uzimate u usta.to svako treba da zna

(понедељак, 21. окт 2013, 01:35) - robert [нерегистровани]

Bog

da ti da vecni zivot raju Lka ti zemja I tebi I vasem muzu koji ste nas vodilili toliko godina.Postalismo ljudi.

(понедељак, 21. окт 2013, 00:09) - dragan [нерегистровани]

Tito Jovanka

Jedno vreme,ljubavi,siromastva,discipline,radosti.
saucesce Pororodici.

(недеља, 20. окт 2013, 23:58) - dragan [нерегистровани]

Tito Jovanka

Jedno vreme,ljubavi,siromastva,discipline,radosti.
saucesce Pororodici.