Читај ми!

Медицинска сестра (не)пожељно занимање

Око 80.000 медицинских сестара и техничара ради у болницама и домовима здравља у Србији. Тај посао у Европи је високо рангиран на месту пожељних занимања, код нас су позиције доста ниже, рекао за РТС Драган Шашић, директор Коморе медицинских сестара и техничара.

Медицинске сестре чине две трећине запослених у систему здравствене заштите и, према подацима Светске здравствене организације, пружају 69 одсто услуга. По болницама и домовима здравља широм Србије тренутно ради око 80.000 медицинских сестара и техничара.

У априлу прошле године, министар здравља Зоран Станковић поручио је да је здравственим установама у Србији потребно више од 5.000 сестара, али да би посао у најбољем случају могло да добије тек њих 500, док је на тржишту рада скоро 11.000.

Директор Коморе медицинских сестара и техничара Србије Драган Шашић рекао је да је Министарство здравља покренуло акцију и да је од Министарства финансија затражено да се обезбеде финансијска средства за 200 лекара и 400 сестара, што би била "прва кап која би  угасила пожар".

"До ове ситуације смо дошли једном рестриктивном политиком запошљавања здравствених радника", рекао је Шашић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Према његовим речима, здравствени систем није угрожен и према подацима која Комора има, систем је добар јер 80.000 здравствених радника са средњом и вишом стручном спремом, мада у многим установама кадар недостаје.

Шашић каже да су велики системи као клинички центри и велике опште болнице највише на удару јер је ту дошло до раскорака у броју људи који су отишли у пензију и броја примљених радника.

Једна од најбројнијих али, судећи по анкетама, једна од најомраженијих професија код нас. Посао медицинске сестре у Европи је високо рангиран и по неким показатељима је на 4. или 5. месту пожељних занимања, код нас су позиције доста ниже.

"Разлози су различити, почевши од структуре посла. Све до ове године нисмо имали законску регулативу која је регулисала поље рада медицинских сестара али сада јасно решено. Речено је да је здравствена нега поље рада", објаснио је Шашић.

Према његовим речима, медицинске сестре и техничари су сматрани као помоћници лекара што није било истинито. 

Говорећи о плати, Шашић каже да она у просеку износи 35.000 динара и да је то мало примање за одговоран посао.  

Рад медицинских сестара биће осигуран. Лекарска комора Србије је осигурала своје чланство, а Комора медицинских сестара и техничара ће у наредном периоду то учинити, рекао је Драган Шашић.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. дец 2013, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

medicinske sestre

mi sestre ne izvoljevamo, mi samo hocemo da radimo,ali posle toliko godina rada izletecu na ulicu jer nasa država smatra da nema potrebe za zapošljavanjem..nemas ti pojma, da ima svako srece ko ti...

(петак, 27. сеп 2013, 08:13) - anonymous [нерегистровани]

ukinuti komoru

Ovo je totalna glupost.Osnovali su komoru med.sestara samo da nam uzimaju pare od ionako malih plata.A sada govore kako se bore za nas.Ovaj posao radim samo zato sto moram a nekad sam ga bas volela.Najbolje bi bilo kad bi se organizovali med. radnici da se komora ukine.

(понедељак, 19. нов 2012, 14:04) - anonymous [нерегистровани]

odgovor

Nerazumem šta ti pričaš! I u Srbiji kad počinješ da radiš nemozeš da biraš šta ćeš raditi,odnosno radiš najgore poslove!

(субота, 10. мар 2012, 11:18) - anonymous [нерегистровани]

?

A čime se Vi bavite?!

(уторак, 07. феб 2012, 16:07) - anonymous [нерегистровани]

komentar za Svedsku

Pa ako smatrate da Master sestra treba da ima platu 450 eura onda dodjite u Srbiju da budete -na nivou- i pozeljni. A ta skupa kola i fensi garderobu koju nose medicinski radnici ja bih volela da vidim.

(понедељак, 06. феб 2012, 15:30) - ivezic.svetlana(et) gmail.com [нерегистровани]

demanti

pa,da!Mi jesmo degradirani u svakom pogledu!materijalnom, moralnom, profesionalnom, itd: s toga bi bilo poželjno da pomogneš naći neki posao u našoj struci tamo u švedskoj! unapred zahvalna:

(недеља, 05. феб 2012, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

u Valjevu

medicinska skola ima cak tri odeljenja po 30 lljudi medicniskih sestara to je 90 godisnje !!!!pa to netreba ni celoj Srbiji toliko

(недеља, 05. феб 2012, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

"U Svedskoj

ovaj posao je "dobar" posao,ako nemas sta drugo da radis", ima puno nasih koji tako razmisljaju cak i ovdje u Svedskoj, a zive tu godinama! Doduse, Imaju fakulteti za "sjuksöterska" (medicinska sestra; muskarci se takodje zovu medicinske sestre)), ali je za svedske standarde plata, zaista mizerna! U nas, na prostoru bivse SFRJ, i takav "mizeran" posao bi trebao biti zlata vrijedan, jer nasi narodi moraju da se naviknu da rade i da ne izvoljevaju puno! Kad nasi dodju u , recimo, Svedsku, nema izvoljevanja i "hocu-necu"! Ako zelis da se integrises, moras raditi sta ti se ponudi pa onda se polako "penjati u hierarhiji" kroz skole,doskolavanje,mjenjanje poslova itd! U nas se neki poslovi smatraju "ipod casti", ali u danasnje vrijeme kada sve kosta, nema izvoljevanja! Radi sta ti se ponudi, jer ni jedan castan posao nije los posao! Ovdje vidim da se poziv medicinske sestrre smatra nepozeljnim!? A sto onad kukate da nikad nemate para, a zivite po vas boziji dan po kafanama, nosite dobru odjecu i obucu te vozite "bijesna" auta!? Odakle vam??? Pa vi ste svi prebogati! Nema se posla ili se isti bira po sopstvenom nivou, a kupuju se luksuzne stvari i "zivi se" na "visokoj nozi"? Sramota da se kod nas neki poslovi ne zele raditi! Sramota!