Читај ми!

Таленти без праве подршке

Млади математичар и освајач више медаља на међународним математичким такмичењима Теодор фон Бург размишља да студије настави у иностранству. Бург сматра да прави таленти не добијају адекватну финансијску подршку од државе.

Осамнаестогодишњи математички геније Теодор фон Бург није задовољан односом државе према младим талентима у Србији и озбиљно размишља да студије настави у иностранству, са жељом да се једног дана ипак врати у Србију.

Млади математичар је у разговору са новинарима у Бору рекао да још није одлучио где ће наставити школовање, али ће то, како је рекао, највероватније бити нека од високих школа у Европи, јер сматра да је образовање квалитетније у развијеним државама.

"То не значи да су европски универзитети много бољи од Београдског, једноставно желим што боље образовање. Енглеска и Швајцарска имају добре универзитете и тамо ћу највероватније наставити школовање", каже фон Бург.

Млади математичар каже да му стипендије никада нису биле важне, али да је разочаран због чињенице да је финансијска подршка Србије углавном одлазила у руке лошијим ученицима од њега, јер сматра да таленти треба да се третирају искључиво према успеху.

Теодор је ученик четвртог разреда Математичке гимназије у Београду, а први успех остварио је као ученик шестог разреда основне школе, када је освојио републичко такмичење из математике.

Уследила су међународна такмичења, а као свој највећи успех он издваја треће место у свету, које је освојио на Математичкој олимпијади у Казахстану.

Према речима његове мајке, Магде Бузуровић фон Бург, прво интересовање за науку, Теодор је показао још у раном детињству, јер је још пре поласка у школу, радио задатке из математике за четврти разред.

Млади математичар присуствовао је свечаности у својој некадашњој школи "Душан Радовић" у Бору, која слави 30 година постојања. За њега је приређен и пријем у Скупштини општине Бор, где га је примио први човек локалног парламента Драган Жикић.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(понедељак, 12. дец 2011, 02:24) - Jovan Mirkovic, Amerika [нерегистровани]

Univerziteti,

Srbije nisu za ponizavanje, ja sam napustio Jugoslaviju mlad, studije sam zavrsavao u Holandiju i Michigan USA. Moje misljenje je da u Srbiju ima puno kvalitetniih univerziteta od zapadnih drzava, disciplina na univerzitetima po zapadu nije ni priblizna disciplini univerziteta Srbije.
Tacno je da su mnogo siromasniji nasi univerziteti i da se ne obraca puno paznje na kvalitetne studente kao sto je i napomenuto u ovom clanku/objavljivanju.
Dace Bog da se i nasi univerziteti poboljsaju i da se pruzi mogucnost talentovanim studentima da studiraju i ostanu u Srbiju.
Srbija ima mnogo sta, sto zapad moze samo da sanja o takvoj intelegenciji, moralu i karakteru.
Zelim uspeh svim studentima Srbije, bice boljih dana za sve !!!

(недеља, 11. дец 2011, 20:05) - anonymous [нерегистровани]

Србија има више од једног универзитета

"То не значи да су европски универзитети много бољи од Београдског..."
Уопште не доводим у питање да су универзитети у развијенијим државама углавном квалитетнији, али бих волео скренути пажњу на то да у Србији не постоји само Београдски универзитет, нити да је Београдски универзитет једини квалитетан...