Читај ми!

Петковић: Разматрамо повратак до 1.000 припадника наших безбедносних снага на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је на конференцији за медије рекао да је Аљбин Курти вечерас "наставио са противправним и насилним акцијама са циљем окупације севера КиМ". Београд ће размотрити повратак до 1.000 припадника наших безбедносних снага на КиМ у складу са Резолуцијом 1244, истакао је Петковић. Најавио је да ће сутра и прекосутра председник Вучић имати важне састанке и да ће, када дође време, о закључцима обавестити јавност.

Наоружани специјалци косовске полиције у пратњи оклопних возила ушли су вечерас из Јужне у Северну Митровицу. Специјалци су у Северну Митровицу ушли пешице, у пратњи бројних оклопних возила и распоредили се по ободу града, јавили су репортери са лица места.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да је Аљбин Курти вечерас "наставио са противправним и насилним акцијама са циљем окупације севера КиМ".

"Према нашим сазнањима, преко 300 до 350 полицајаца, што патролних с панцирима, што припадника РОСУ са дугим цевима, под пуном ратном опремом и оклопним возилима, око 20.30 упали су на север Косова и Метохије из правца Јужне Митровице ка Бошњачкој махали, па се распоредили и блокирали целу Косовску Митровицу, да би се коначно стационирали у мешовитим насељима у северном делу Косовске Митровице - Суви До, Брђани, Микронасеље, Три солитера и Бошњачка махала", рекао је Петковић.

Каже да је повод за упад полиције  наводно то што су Албанци који живе у мешовитим срединама уплашени због дешавања на северу КиМ. Петковић је рекао и да је Курти током самита у Тирани изазивао насиље и обрачунавао се са Србима, желећи да изазове инциденте и да се насилно наметну противправни избори у четири општине.

Петковић се осврнуо и на случај заплене вина из винарије породице Петровић, као и на улазак јединица Кфора и косовских специјалаца у двориште вртића у Лепосавићу.

"Након што је данас славодобитно Курти хапсио вино и ракију и нападао људе и породицу Петровић која је власник винарије у Великој Хочи, и након што је Куртијева полиција малтретирала нашу децу у вртићу у Лепосавићу – јуче је у дворишту био Кфор, па су се извинили што су ушли у двориште, а и данас су опет залутали, али само не припадници Кфора, већ специјалне јединице које су се ту вртеле у дворишту, док су бебе и дечица од годину, две године спавала у вртићу. Можете да замислите како су се осећали родитељи те деце, јер је на прагу вртића била Куртијева полиција", рекао је Петковић. 

"Нећемо дозволити нови погром нашег народа"

Директор Канцеларије за КиМ је истакао да је албанска полиција са југа дошла из пет полицијских региона - стотине њих је упало на север, иако по Бриселском споразуму немају право да буду присутни на северу, може само полиција директората Север. "Сви се праве луди и очигледно допуштају Куртију да иде у опасне акције које имају за циљ да сахране Бриселски споразум", рекао је Петковић.

"Заустављају људе на улицама, претресају, након овог насилног и противправног акта уследиће значајне промене и када је реч о процесу нормализације и дијалогу", рекао је Петковић.

Најавио је да ће сутра и прекосутра председник Србије Александар Вучић имати важне састанке, и када дође време о закључцима ће обавестити јавност.

Према његовим речима, Курти жели да изазове насиље и протера српски народ са КиМ, где напада вртиће, људе у Великој Хочи.

"Сада имајући у виду да Курти жели да изазове насиље и протера Србе са КиМ, Београд ће размотрити повратак до 1.000 припадника наших безбедносних снага на КиМ по Резолуцији 1244, посебно члан 4 као и члан 6 анекса 2. Нећемо дозволити нову 'Олују' и протеривање нашег народа и страдање нашег народа на КиМ", рекао је Петковић. 

"Вучић је много пута поновио да нећемо дозволити нови погром нашег народа. Надам се да они који треба да уразуме Куртија схватају ову поруку, јер нећемо дозволити да наш народ страда. Нека они на Западу воде рачуна, како не би били изненађени нашим одлукама, јер нисмо ми ти који провоцирамо и кршимо споразуме. Све то ради Курти, а неко то дозвољава", закључио је Петковић.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво