Читај ми!

Курти: Захтев за чланство у ЕУ подносимо током децембра

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти најавио је у Бечу да ће Приштина током овог месеца поднети захтев Бриселу за чланство у ЕУ.

"Овог месеца, пре Божића Косово ће поднети захтев за чланство у ЕУ", рекао је Курти на Самиту западнобалканских лидера Социјалистичких и демократских партија Европе (СД).

Истакао је да очекује подршку од те породице странака у ЕУ и предао им документ о намери Приштине да постане чланица ЕУ.

Такође, казао је да је као лидер "Самоопредељења" предао захтев да та партија постане придружени члан "СД".

"Немојте бити неутрални према онима који се претварају да су неутрални према руској агресији" рекао је Курти говорећи о геополитичкој ситуацији изазваној ратом у Украјини.

"Неке земље се само претварају да су неутралне према Русији", оценио је Курти у обраћању на самиту у Бечу, и додао да би "забрана неутралности ојачала солидарност међу државама, али и помогла украјинском народу", преноси портал Репортери.

Говорећи о интеграцији Западног Балкана у ЕУ, Курти је рекао да је то "циљ којем морају да остану лојални", али и како је тешко одржати оптимизам према уласку у ЕУ све док не постоје јасни рокови за чланство.

"Треба одбацити сваку неутралност у вези са руском агресијом. Неутралност је циничност. Неутралност значи дистанцирање од ситуације. Нажалост то што поједине земље тврде да су неутралне, то је лажна неутралност, али није лажна неутралност запада према неутралности тих земаља", казао је Курти.

Курти је позвао ЕУ да прекине да буде неутрална према земљама које су неутралне у вези са ратом у Украјини.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво