Читај ми!

Амбасадори Квинте и ОЕБС поздрављају одлуку о одлагању избора на КиМ

Амбасаде земаља Квинте и канцеларија Европске уније поздравиле су одлуку о одлагању избора у четири општине на северу КиМ, саопштио је амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде. У име амбасадора земаља Квинте одлуку поздравио и шеф Канцеларије Европске уније (ЕУ) у Приштини Томаш Суњог. Одлагање поздравио и шеф ОЕБС-а у Приштини Мајкл Давенпорт.

Јорн Роде је на Твитеру оценио да је таква одлука конструктивна и да се њоме унапређују напори за промовисање безбедније ситуације на северу КиМ, што је, истиче, кључно за дијалог који се води под посредством ЕУ "као једини начин за постизање свеобухватног споразума о нормализацији односа" између Београда и Приштине.

"Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства, САД и Канцеларија ЕУ/Специјалног представника ЕУ поздрављају одлуку косовске владе и лидера политичких партија да одложе општинске и изборе за градоначелника у четири северне општине у овом тренутку", навео је Роде.

Амерички амбасадор и Приштини Џефри Ховенијер изразио је захвалност председници привремених приштинских институција Вјоси Османи и функционерима политичких партија на одлуци о одлагању избора у четири општине на северу КиМ. 

"Захвалан сам Вјоси Османи и званичницима политичких партија на њиховом вођству и конструктивном ангажману у одлагању предстојећих избора у четири северне општине Косова'', написао је Ховенијер на Твитеру.

Шеф Канцеларије Европске уније (ЕУ) у Приштини Томаш Суњог поздравио је у име амбасадора земаља Квинте, одлуку Приштине о одлагању избора на северу КиМ за 23. април 2023. године.

"Амбасаде Француске, Немачке, Италије, Уједињеног Краљевства, Сједињених Држава и Канцеларија ЕУ/ЕУСР поздрављају одлуку косовске владе и лидера политичких партија да у овом тренутку одложе општинске и изборе за градоначелнике у четири општине на северу", написао је Суњог на Твитеру.

Та конструктивна одлука, каже, унапређује напоре да се промовише сигурнија ситуација на северу КиМ, што је кључно за дијалог, уз посредовање ЕУ, као јединог начина кретања напред за "постизање свеобухватног споразума о нормализaцији односа" Београда и Приштине.

Шеф мисије Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) у Приштини Мајкл Девенпорт поздравио је одлуку председнице привремених приштинских институција Вјосе Османи да одложи ванредне изборе на северу КиМ за 23. април наредне године.

"Поздрављам одлуку председнице Османи и лидера политичких партија да одложе одржавање избора за скупштине општина и градоначелнике на северу. Сви треба да искористе ову прилику да смање тензије и фокусирају се на дијалог", написао је Давенпорт на Твитеру.

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи саопштила је да се избори на северу КиМ одлажу за 23. април 2023. године због постојећег нивоа ризика.

Више западних земаља позвало је раније владу у Приштини да одложи ванредне изборе у општинама на северу Косова и Метохије, које су власти у Приштини претходно заказале за 18. и 25. децембар.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво