Из часа у час

Косовски специјалци упали на север КиМ – 21 ухапшен, Војска Србије у пуној борбеној готовости

Специјалне јединице ЊСО (некадашње РОСУ) упале на територију све четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије. Ухапшено 11 полицајаца српске националности и девет цивила из Зубиног Потока. Има повређених. Срби на северу Космета узнемирени. Најтеже било у Зубином Потоку где су специјалци неколико пута пробили барикаде које су поставили Срби. Председник Александар Вучић наредио стављање свих јединица Војске Србије у стање пуне борбене готовости. У приправност стављене специјалне и посебне јединице МУП-а. Кфор поручује да људи треба да остану мирни и да немају чега да се плаше. Западне силе оцениле да је реч о прекорачењу мера, навео председник Вучић.

18.30 – У општинама на северу Косова је мирно, а Срби поручују да неће насести на провокације Приштине, јављају извештачи РТС-а. Међу 19 ухапшених полицајаца је 11 Срба, четири Албанца и четири Бошњака. У болници у Митровици је шест повређених.

18.15 – Рамуш Харадинај је рекао да је Приштина обавестила међународне безбедносне инстанце које су, како је навео, биле свесне свих параметара ових акција. Тврди да јутрошња акција није била уперена против Срба већ против криминала, као и да су већину доказа против ухапшених на северу КиМ органима доставили управо српски грађани.

16.45 – Шеф косовске полиције Рашит Ћалај је рекао да су на северу Косова наишли на барикаде и да су били нападнути. "Док је полиција улазила у Зубин Поток испаљени су меци, а један полицајац је задобио мање повреде", преноси Приштина инсајт. Према Ћалају, исти метак је окрзнуо још једног полицајца.

Рекао је да су три полицајца повређена док су уклањала барикаде, као и шест грађана који су их постављали. Можемо рећи да је цела операција била успешна и добро координисана, рекао је Ћалај.

16.00 – У КБЦ у Косовској Митровици примљене су још две особе са подручја општине Зубин Поток.

Један је руски држављанин Михаил Красношченко (1956), радник Унмикове администрације који је на Косову двадесетак година. Он је задобио тешке повреде главе и лица и смештен је на Одељењу интензивне неге.

Други повређени у акцији РОСУ у Зубином Потоку је Развигор Цветић (1953), глувонема особа, који је повређен када је кренуо у продавницу. Он је такође задобио тешке повреде главе и лица тако што је, како је навео др Елек, шутиран чизмама у пределу носа и десне орбиталне регије, ударан кундаком, а у пределу леђа шутиран чизмама од стране РОСУ специјалаца.

15.45 – Вучић је рекао да је у данашњој акцији ухапшено 28 особа: 19 полицајаца и девет грађана. Од тих 19 полицајаца, 11 су Срби, седам Албанци и један Бошњак. "Дванаест ухапшених је са севера, седам са југа, а свих девет грађана су Срби из Зубиног Потока, обични грађани који су им се супротставили код места Вараге", рекао је Вучић у Скупштини.  

15.05 – Из канцеларије Унмика је саопштено да та мисија са великом забринутошћу прати дешавања на северу Косова, укључујући и привођење два припадника особља те мисије. Један службеник Унмика, руског држављанства, је ослобођен.  

14.40 – У акцијама специјалне полиције на више локација на северу КиМ 19 полицајаца је ухапшено. Они су суспендовани на 48 сати. Међу ухапшенима је 11 Срба, четири Албанца и четири Бошњака, саопштио је директор косовске полиције на конференцији за медије у Приштини. Они се сумњиче за организовани криминал и шверц робе.

Незванично, ухапшено је и девет цивила. Међу њима и два држављанина Русије, припадника Мисије Унмика. 

14.15 – Из касарне Војске Србије у Краљеву нешто пре 14.00 почела је да излази колона војних возила, пуних људи и опреме. У касарну је, непосредно пре кретања колоне, стигао министар одбране Александар Вулин, преноси Танјуг. "Миг 29" надлетео је данас Нови Пазар у правцу Копнене зоне безбедности.

14.00 – Двојица Срба, рањених јутрос у Зубином Потоку, стабилно су и ван животне опасности, рекао је Танјугу заменик директора КБЦ Косовска Митровица, др Златан Елек. Он има информацију и да је бивши припадник српске полиције преминуо у Лепосавићу од последица срчаног удара када је чуо за догађаје.

13.54 – Председник Српске листе Горан Ракић најавио је да ће сутра у подне на Тргу у Северној Митровици бити одржан протестни митинг Срба. О даљим корацима одлучиће се у току дана, додао је Ракић. 

12.45 – Председник Вучић је у Скупштини саопштио да су велике западне силе реаговале и рекле да акција косовских специјалаца нема везе са борбом против корупције, већ да је реч о прекорачењу мера. Председник претпоставља да су се јединице ЊСО повукле после упозорења западних сила. Оценио је да то добра вест. Захвалио се "јунацима из Зубиног Потока" који су се супротставили јединицама специјалне полиције. Ухапшено најмање 19 особа, рекао је председник и додао да су раније информације говориле да их има више. 

12.30 – Полицијске операције не смеју да ослабе напоре за нормализацију и морају имати поверење свих заједница на Косову, саопштила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчич. Руски МИП оцењује да је реч о још једној провокацији Приштине.

12.12 – Председник Косова Хашим Тачи оценио је да је данашња акција на северу Косова усмерена на сузбијање криминала, што је добро за све грађане Косова, и да је институцијама које спроводе закон и одржавају ред потребно највеће поверење и подршка читавог друштва. 

12.04 – Специјалне јединице косовске полиције напустиле су подручје Зубиног Потока после операције која је трајала више од пет сати, у којој су ухапсиле пет лица, тукли локалне Србе, претресали куће, ломили и правили штету, рекао је Танјугу локални полицијски званичник, који каже да грађани сада утврђују размере причињене штете. 

11.54 – Две особе рањене у Зубином потоку довезене су у КБЦ у Косовској Митровици. У току је дијагностиковање како би се утврдило о каквим је повредама реч. У КБЦ имају информацију да је још једна особа повређена у Зубином Потоку.  

11.44 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић нагласио је да Приштина, у оквиру наводне акције борбе против корупције, осумњиченим Албанцима шаље позиве да се јаве на разговор у полицију, док Србе и Бошњаке "пребијају, везују и одводе као стоку". 

11.35 – Командант Кфора италијански генерал Лоренцо Д'Адарио је због "политичке осетљивости тренутка" позвао све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља. "Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше", стоји у званичном саопштењу Кфора, прослеђеном Танјугу.

11.29 – Новинар телевизије Прва Зоран Максимовић нападнут је код Зубиног Потока, преноси Танјуг. Према информацијама те телевизије, припадници ЊСО зауставили су Максимовића и оштетили му аутомобил.  

11.22 – О догађајима на северу Косова и Метохије извештавају и светске агенције

11.15 – Члан Српске листе и заменик косовског министра унутрашњих послова у оставци Милан Радојевић рекао је за РТС да је тренутно најтежа ситуација у Зубином Потоку где од почетка долази до спорадичних сукоба мештана и косовске полиције. Према незваничним информацијама, неколико особа је повређено а међу њима је и руски држављанин, иначе радник Унмика. 

10.44 – Председник Србије Александар Вучић је у Скупштини рекао да су до сада у акцији Приштине ухапшена 23 лица српске и бошњачке националности. Косовски специјалци су упали на север КиМ са укупно 73 возила. Ако дође до било каквог озбиљнијег угрожавања поретка и живота Срба на КиМ Војска Србије ће заштити народ, истакао је председник. Потврдио да су војне и полицијске јединице у пуној приправности.

10.32 – У касарни Војске Србије у Краљеву примећена активност оклопних возила. 

10.29 – Према незваничним информацијама, до сада је ухапшено седам полицајаца, јавља дописник РТС. Ситуација у Косовској Митровици је мирна. Подручје надлеће хеликоптер Кфора. Косовски председник Хашим Тачи састао се са припадницима сигурносних структура. 

10.07 – Дописник РТС-а који је у Косовској Митровици јавља да до Зубиног Потока не може да се стигне јер су блокирани прилази том месту. Припадници ЊСО су пробили неколико барикада које су поставили Срби. Полиција је користила сузавац, шок-бомбе и пуцала је из ватреног оружја. Срби постављају и четврту барикаду а полиција покушава да се пробије до центра Зубиног Потока.  

10.00 – У Лепосавићу нема сирена али је ситуација напета. Нема окупљања грађана, јавља дописник РТС-а. Примећене су снаге Кфора у околини Лешка. Још се не зна да ли има ухапшених у Лепосавићу али јутрос су виђени припадници ЊСО који су ушли у место са двадесетак возила.

09.55 – Приштински медији јављају да је током акције рањен и један припадник Косовске полиције али да он није у животној опасности. 

09.50 – Кфор потврдио да је у току операција Косовске полиције која се по налогу Тужилаштва у Приштини одвија на целом Косову. "Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом", каже портпарол Кфора Винченцо Грасо.

09.30 – У току седница Савета за националну безбедност, сазнаје РТС. Председник Вучић упозорио представнике ЕУ да ће Србија реаговати ако се ЊСО не повуче. Примећени покрети Војске и полиције ка Косову и Метохији. 

09.21 – РТС сазнаје да су у Зубином Потоку припадници ЊСО пробили три барикаде које су поставили Срби. У току је постављање четврте барикаде а зачули су се и пуцњи. Танјуг јавља да је рањено двоје Срба када су припадници ЊСО дошли у реон села Доње Вараге у тој општини. У размени ватре између непознатих лица и ЊСО испаљено око 200 метака.

09.17 – Сирене у Косовској Митровици се и даље чују и људи се позивају да изађу на улице, јавља дописник РТС-а и додаје да влада велико узнемирење. Грађани поставили неколико контејнера и блокирали пут ка јужном делу града. На путу из Приштине ка Митровици екипа РТС-а видела више џипова и комби возила пуних припадника специјалних снага косовске полиције. Такође, у јужном делу Митровице паркирано је више блиндираних возила која су служила полицији када је хапшен Марко Ђурић. Дописник РТС-а додаје да су на важнијим раскрсницама виђена и возила Кфора. 

08.42 – Косовска полиција је саопштила да је у сарадњи са инспекторатом у јутрошњој акцији ухапсила неколико полицајаца и цивила. Полиција тврди да је током акције наишла на оружани отпор. Рамуш Харадинај је рекао да је акција уперена против организованог криминала.

08.37 – ЊСО до 8.30 ухапсио 13 Срба припадника КПС на северу КиМ, речено је Танјугу у добро обавештеном извору. 

08.21 – Функционери и чланови Српске листе, који су у Београду због седнице Скупштине Србије посвећене КиМ, упутили су се јутрос у Косовску Митровицу.

08.07 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао за РТС да је у име председника Вучића обавестио међународне представнике да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће реакција Србије бити у току данашњег дана. Додао је да ЊСО (некадашњи РОСУ) у Зубином Потоку напада ненаоружано српско становништво. 

07.52 – Медији на албанском наводе да има на десетине ухапшених, и да су поред хапшeња укључених у криминал, ухапшени и осумњичени за умешаност у убиство Оливера Ивановића, као и убиство косовског полицајца Енвера Зумберија 2011. године, јавља дописник РТС-а.

07.38 – Према незваничним информацијама из косовске полиције, ухапшено је пет особа под сумњом да су умешане у организовани криминал, јавља дописник РТС-а.

Директор Владине Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је за РТС да су јединице РОСУ, јутрос око шест сати, наоружане до зуба, упале на север КиМ са циљем да застраше и изазову панику уз хапшења која је претходних дана најављивао председник Александар Вучић

Ђурић је навео да су се чули и пуцњи и да постоје информације о ухапшенима. Како је додао, ситуација је драматична.

Марко Ђурић истиче да је потпуно јасно да су екстремисти у Приштини прибегли најстрашнијим методама уз сагласност међународне заједнице и на велику срамоту Квинте.

Директор Канцеларије за КиМ каже да се овакав сценарио догодио иако је Београд позивао да се он спречи. Оцењује да то представља играње са миром на територији јужне српске покрајине. 

Како каже, Приштина оваквим акцијама не жели да Срби више буду на Косову и Метохији. 

Истакао је да је у име председника Александра Вучића обавио разговоре са више међународних представника којима је упућена јасна порука да, ако се одмах не заустави акција Приштине, нема сумње каква ће бити реакција Србије.  

"Циљ застрашивање и прогон Срба" 

Навео је да су јединице РОСУ упале на север КиМ под изговором некаквих хапшења везаних за криминал, али да је јасно да су то могли да ураде и припадници полиције српске националност. Међутим, Ђурић додаје да су уместо тога послата оклопна возила и тимови снајпериста.  

Понавља да је циљ да се Срби на КиМ доведу до прогона и протеривања и упозорава да је реч о кршењу свих могућих договора и споразума.

Марко Ђурић је навео да је према прелиминарним информацијама задржано више грађана севера КиМ српске националности. 

Косовска полиција: Акција припремана месецима 

Косовска полиција је саопштила да је у сарадњи са инспекторатом у јутрошњој акцији ухапсила неколико полицајаца и цивила.

Акција је припремана неколико месеци а ухапшени се сумњиче да су организовали или учествовали у криминалној групи која се бавила кријумчарењем, злоупотребом службене дужности и препродајом робе.

Полиција тврди да је током акције наишла на оружани отпор. Акција је изведена у сарадњи са специјалним тужилаштвом, у северном и јужном делу Косовске Митровице и још неким деловима на северу Косова.

Косовски премијер Рамуш Харадинај потврдио је да су специјалне снаге јутрос извеле операцију хапшења у општинама на северу Косова и Метохије и истакао да је реч о "операцији против кријумчарења и организованог криминала". Позвао је грађане да остану мирни.

Полиција је такође саопштила да полицијска операција нема никакве везе са убиством бившег косовског полицајца Енвера Зумберија нити са убиством Оливера Ивановића, како је наведено у неким медијима, преноси РТК.

Број коментара 55

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво