Унмик упозорава Приштину, један службеник ослобођен

Из канцеларије Унмика је саопштено да та мисија са великом забринутошћу прати дешавања на северу Косова, укључујући и привођење два припадника особља те мисије. Један службеник Унмика, руског држављанства, је ослобођен.

Наводи се да су они ухапшени док су били на дужности од стране косовске полиције и да су пребачени у болницу јер су задобили повреде.

Утврђујемо околности у блиској координацији са свим међународним агенцијама на терену, наведено је у саопштењу.

Специјални изасланик генералног секретара Захир Танин је позвао на хитно ослобађање особља Унмика.

Када би се нашкодило члану особља УН, то би довело до дипломатског и међународног одговора, наведено је у саопштењу, уз позив да се поштује владавина права и право на живот и слободу, како би се поново успоставио мир.

У међувремену је један службеник Унмика, руског држављанства, ослобођен. 

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова раније је назвала "нечувеним актом" и "манифестацијом провокативне политике врхушке косовских Албанаца" хапшење руског дипломате Михаила Красношчекова на северу КиМ и затражила од руководства Унмика да предузме кораке за његово ослобађање.

"Притвор је извршен упркос томе што руски држављанин поседује дипломатски имунитет као званичник УН. Ми посматрамо овај нечувени акт као још једну манифестацију провокативне политике врхушке косовских Албанаца", рекла је Захарова.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 29. мај 2019, 08:10) - AS [нерегистровани]

Akcija

Milion i po Srba iz centralne Srbije pešice i praznih ruku da krene put Kosova. Problem rešen.

(уторак, 28. мај 2019, 22:54) - anonymous [нерегистровани]

Silovanje mozga

Podrska braci Srbima! Moramo se ujediniti i biti mnogo pametniji

(уторак, 28. мај 2019, 15:52) - anonymous [нерегистровани]

Ko im je dao naoruzanje i ta vozila

taj je kriv za sve sto se desava, odmah ih razoruzati i poslati kucama to bi bila adekvatna poruka dok nebude kasno. Srbija treba da posalje ultimatum jer sledi okupacija severa kosova.

(уторак, 28. мај 2019, 15:20) - anonymous [нерегистровани]

Rus je oslobodjen

Da nebi Rusi dosli po njega.

(уторак, 28. мај 2019, 15:15) - Воронцов [нерегистровани]

Ко може са албанским политичарима нешто договорити ?

Желе све циљеве да остваре насиљем јер насиље им се толико пута до сада исплатило. Толико пута су имали подршку за насиље.Нико их није казио за наиље и злочине. Оног тренутка када би били позвати на одговорност стање би се променило.