Руски МИП: Још једна провокација Приштине

Званична Москва сматра да упад косовских специјалних снага у српске општине на северу Косова и Метохије и привођење Срба представља нову провокацију Приштине, с циљем да се застраши и протера неалбанско становништво и да се силом успостави контрола над том облашћу, каже портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

Марија Захарова је подсетила да је током дијалога Београда и Приштине, уз учешће и подршку Запада, постигнут договор да косовске специјалне снаге наоружане дугим цевима на север неће улазити“.

Без обзира на то, указује Захарова, последњих година то се стално понавља и међународне снаге на то гледају попустљиво.

"Потпуно је јасно да је такво понашање косовских Албанаца директна последица вишегодишњег подстицања од стране ЕУ и САД. Косовски руководиоци су се већ навикли да им све провокације пролазе", навела је портпаролка руског МИП-а

Како је истакла, слични кораци ће водити ка подизању међуетничких тензија, што лишава смисла вишегодишње напоре међународне заједнице да се дође до мирног решења.

"Тренутак за упад није изабран случајно – одмах после излагања председника Србије Александра Вучића у парламенту о косовском питању. Претпостављамо да уздржан приступ Београда, с циљем да се постигне праведно и дугорочно решење, ни Приштину ни њене западне покровитеље не занима", истиче се у саопштењу руског МИП-а.

Захарова је рекла да Москва, у овако одговорном тренутку, позива међународне покровитеље Приштине да уразуме косовске радикалне снаге и спрече даље ширење конфликта са непредвидљивим поседицама.

Према још непотврђеним информацијам, у јутрошњој акцији косовске специјалне полиције на северу Косва претучен је и приведен руски држављанин Михаил Красношчеков, радник Унмика.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

@ Браво за вас

Када смо ми тражили да се Руска Федерација укључи у заштиту "савезника"? И по чему смо савезници РФ, када стално истичемо да смо неутрални? О вежбама са НАТО и бројном односу према онима са РФ да не говоримо. Ако ме сећање не вара, из РФ је више пута речено да не могу да буду већи Срби од Срба. Дакле, уопште не бих пребацивао кривицу на њих. Да се не разумемо погрешно, волео бих да руски војници буду макар у саставу КФОР-а, али нису.

(уторак, 28. мај 2019, 13:19) - anonymous [нерегистровани]

Bravo za vas

A sta mislite da se vi braco malo za promenu ukljucite u odbranu interesa vasih saveznika kao sto Amerikanci brane interese svojih saveznika? Izdali saopstenje Rusi, izdao saopstenje zvanicni Beograd, svi konstatuju kako nasilje nad Srbima nije u redu, uvek jedna te ista prica, dok Srbima na KiM duge cevi upadaju u spavace sobe. Pored ovakve zastite i saveznika, crno se pise Srbima gde god da zive.