Светске агенције о догађајима на северу Косова

О догађајима на северу Косова извештавају и светске агенције. Трупе Србије у приправности након "упада" РОСУ на северу Косова, наводи АП. Акција Приштине подигла међуетничке тензије, наводи "Анса". "Тас" преноси да су оружане снаге Србије, по наредби председника Вучића, стављене у стање пуне приправности због ситуације на северу Космета. У току је "антишверцерска" акција у делу Косова који је насељен претежно Србима, наводи "Ројтерс".

Анса преноси да су рано јутрос на северу Косова, насељеном већинским српским становништвом, специјалне полицијске јединице РОСУ ушле на север Косова и ухапсиле 13 српских припадника косовске полиције, што је, каже италијанска агенција, подигло међуетничке тензије.

Агенција преноси да су се у северном, српском делу Косовске Митровице огласиле сирене.

Додаје да јутрос нису били познати мотиви хапшења, која су се догодила на тероторији четири општине са српском већином на северу Косова.

Подсећа да је српски председник Вучић претходних дана објавио да се спрема акција полиције на штету Срба и да је затражио од међународних представника и западних земаља да интервенишу код власти у Приштини како би их убедили да обуставе непријатељске акције против српског становништва.

"Акција изазвала гнев косовских Срба"

Руска агенција Тас преноси да су оружане снаге Србије, по наредби председника Вучића, стављене у стање пуне приправности због ситуације на северу Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Тас преноси да су албанске специјалне снаге притивориле српске полицајце и цивиле.

Додаје да је акција "изазвала гнев косовских Срба". 

"Српске трупе у пуној приправности"

Српски председник Александар Вучић наредио је пуно стање приправности српских трупа, након извештаја да је косовска полиција ушла на север Косова и ухапсила више особа, јавља АП.

Наводи се да је званичник српске владе Марко Ђурић истакао да је акција косовске полиције осмишљена због застрашивања и протеривања Срба са Косова и представља "не само претњу стабилности већ и најдиректнију претњу миру".

"Антишверцерска акција на северу Косова" 

Ројтерс наводи да је у току "антишверцерска" акција у делу Косова који је насељен претежно Србима.

Међу више десетина ухапшених су и Срби оптужени да су шверцовали робу на територију Косова. Ројтерс преноси тврдње косовске полиције да су се њени припадници "суочили са оружаним отпором".

Агенција наводи да београдске власти ову акцију виде као покушај Приштине да успостави контролу над севером Косова и указује да је премијерка Ана Брнабић наложила да посебне јединице МУП-а буду у пуној приправности.

Пренета је и изјава Марка Ђурића за РТС, који је упозорио да је циљ приштинских власти да заплаше српски народ и да "посеју панику".

Косовска полиција је, како јавља Ројтерс, навела да је реч о операцији која је започета пре неколико месеци и да се не спроводи само у областима где су Срби већина.

Премијер Рамуш Харадинај је, преноси агенција, позвао Србе на северу Косова да "остану мирни и поштују закон".

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 28. мај 2019, 20:26) - anonymous [нерегистровани]

Ponavlja se recept iz Hrvatske

Dok su podrucja Krajine bila pod zastitom UN i Srbi uvjereni da su zasticeni ,upala je hrvatska vojska (Medacki dzep....) i napravili masakr.

(уторак, 28. мај 2019, 19:41) - anonymous [нерегистровани]

Re: Ne vidim

Kada se Srbi isele sa Kosova /aparthejda/ onda su izdajnici, kada stupe u radni odnos sa tamosnjim vlastimaa oni su opet izdajnici /zovemo ih "njihovi policajci"/. Ovo je jos jedna prilika za sve vas koji ste heroji iz uze Srbije i pljujete po tim ljudima, da prodate svoju imovinu i sa svojom porodicom se za stalno naselite na Kosovu. Nisam siguran da li bi izdrzali jeda jedini dan. ZNACI, jezik za zube...... shhhhhhhh

(уторак, 28. мај 2019, 16:46) - anonymous [нерегистровани]

Ne vidim

U cemu je problem, hapse njihove, kosovske, policajce, a ne srpske.
Zasto ti srbi rade u njihovim institucijama?

(уторак, 28. мај 2019, 16:39) - Djekna [нерегистровани]

Upad

Pa ko je nama kriv što smo kilavi pa i mi je upadnemo na KiM i pohapsimo separatističke vidje i terororiste.
Ne znam samo čemu puna borbena gotovost vojske kad ničemu ne služi. Neće naši poslati na Kosovo ni muvu, a kamoli vojsku

(уторак, 28. мај 2019, 14:03) - anonymous [нерегистровани]

Bruka i sramota!

Šaka ..... nas pravi sve budalama.

(уторак, 28. мај 2019, 13:01) - anonymous [нерегистровани]

A ti, na šta si ti spreman ?

Da podviješ rep ??

(уторак, 28. мај 2019, 12:35) - XPBOJE [нерегистровани]

KOMANDANT DEČAČKOG LICA

Dečak je naredio mobilizaciju. Hoće li on da sedene u prvi tenk i naredi juriš? Dečko, stvarno si strašan.