Кфор: Људи да остану мирни и да се не плаше

Командант Кфора, италијански генерал Лоренцо Д'Адарио, због "политичке осетљивости тренутка" позвао је све стране на КиМ да мирно и одговорно решавају спорове, без икакве употребе силе или насиља.

"Људи треба да остану мирни, немају чега да се плаше", стоји у званичном саопштењу Кфора, прослеђеном Танјугу.

Поводом ситуације на северу КиМ, Кфор саопштава да косовска полиција спроводи полицијску операцију "широм Косова", на основу налогâ за хапшење које је издао суд у Приштини у вези са истрагом о корупцији.

"Кфор потврђује да је ово само полицијска операција и да Косовске снаге безбедности или било које друге војне снаге нису распоређене на северу Косова", стоји у саопштењу које је Кфор проследио Танјугу.

Кфор понавља да наставља да надгледа ситуацију и да је спреман да интервенише, уколико се то захтева, као трећи у линији одговорности, како би гарантовао сигурност за све заједнице у складу са својим мандатом према Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Претходно је портпарол Кфора Винченцо Грасо рекао да се операција косовске полиције одвија по налогу тужилаштва на целом Косову и да није уперена против Срба, већ против особа оптужених за корупцију и криминал.

"Ми за сада пратимо ситуацију, у контакту смо са властима у Приштини, али отворене су нам и комуникације са Србијом", истакао је Грасо.

Прокоментарисао је и став српских званичника да Кфор треба да учини нешто поводом акције косовских специјалаца.

"О томе је и раније дискутовано, не мешамо се у акције полиције док нам не затраже да интервенишемо", рекао је Грасо.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво