Читај ми!

Војна конференција у Београду

Србија је у потпуности посвећена остваривању безбедности у региону и добросуседских односа и жели да да пун допринос светском миру кроз активније учешће у мировним мисијама УН и ЕУ, рекао министар Драган Шутановац на отварању Међународне војне конференције. Скуп у Београду јасан знак за будућност региона, каже генерал Стефан Абријел.

Највећа војна конференција у свету, са око 200 учесника из 60 земаља, ове године одржава се у Београду, у организацији Савезничке команде НАТО-а за трансформацију.  

Конференцију у хотелу "Хајат" званично су отворили министар одбране Србије Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић и врховни командант Савезничке команде за трансформацију генерал Стефан Абријел.

Генерал Абријел је рекао да је овакав скуп организован у Београду, јасан знак за будућност региона. Он је, такође, навео да је Европска унија суштински фактор у одбрани и безбедности.

Генерал је истакао да су војна партнерства од суштинске важности и додао да је самит НАТО-а у Лисабону створио нови дух, флексибилност, узајамно поверење и узајамну корист.

"Нема другоразредног доприноса у операцијама и сви смо ми браћа по оружју", рекао је Абријел.

Министар Шутановац рекао је да је Србија у потпуности посвећена остваривању безбедности у региону и добросуседских односа и да жели да да пун допринос светском миру кроз активније учешће у мировним мисијама УН и ЕУ.

Недељивост безбедности 

Савремени безбедносни изазови, ризици и претње указују да је неопходно да се унапреди сарадња свих држава и да постоји "недељивост безбедности", рекао је министар одбране.

Шутановац је оценио да ниједна држава, ма колико економски и војно била јака, не може самостално да се избори са глобалним изазовима због чега је као никад раније потребно унапредити дијалог и сарадњу.

"Мера сарадње биће и мера нашег успеха у том послу", рекао је Шутановац и оценио да би сваки изостанак сарадње међу државама водио дестабилизацији ситуације.

И начелник Генералштаба Војске Србије указао је на значај партнерства у решавању заједничког безбедносног ризика.

"Министарство одбране је приликом одлуке да буде домаћин скупа било потпуно свесно какве емоције изазива НАТО у Србији", рекао је Шутановац.

Према његовим речима, колико ће Бразил, Јапан, Кувајт, Финска или Аустрија током ове конференције бити ближе или даље НАТО-у, толико ће бити и Србија.

Војни значај конференције 

"Конференција има изузетно важан војни, а не политички карактер", нагласио је Шутановац, додавши да је циљ скупа да покаже да је Србија поуздан партнер на кога могу да се ослоне, не само земље чланице НАТО-а, већ и остале државе чији су представници у Београду.

На тродневној конференцији, која је почела јуче свечаним пријемом у Дому гарде на Топчидеру, учествују начелници генералштабова и представници земаља чланица НАТО-а, Партнерства за мир, Медитеранског дијалога, Истанбулске иницијативе за сарадњу и високи војни представници Европске уније.

Конференција се састоји из два дела, састанка шефова одбрамбених снага и радионица.

Велико је медијско интересовање за скуп, акредитовано је чак 180 медијских екипа, од којих је 30 из иностранства.

Први радни дан скупа је завршен, а конференција ће бити настављена сутра пре подне, наставком заседања, а потом информисањем представника и усвајањем закључака са скупа.

Иницијатива за организовање годишњих војних конференција покренута је 2006. године на самиту НАТО-а у Риги, а претходни домаћини биле су Македонија, Норвешка, Албанија и Финска. 

број коментара 28 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јун 2011, 16:54) - anonymous [нерегистровани]

nato i svijet

zasto uporno tvrdite da je NATO najjaci---a sta je sa naglim razvjem vojne sile Kine, Indije, Rusije itd,
Halo , samo je promjena vjecita.

(уторак, 14. јун 2011, 16:43) - Жаровит [нерегистровани]

А Косово и Метохија

Јел неко од наших званичника смео да помене повратак наших 1000 војника, на суверену територију Србије, тј. Косово и Метохију.

(уторак, 14. јун 2011, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

halo

kao vojnik po ugovoru malo si naucio.
i ja sam bio ucesnik u predhodnim ratovima i mislim da samo malo morate da naucite a to da morate da mislite iz glave a ne kao sto uvek mislite iz stomaka.
Srbija je mala da bi mogla bilo sta sama reci.

(уторак, 14. јун 2011, 16:15) - anonymous [нерегистровани]

bruka

kako vi to lepo cenzurisete komentare,koji vam je po volji objavite koji kaze istinu ne objavljujete ,narod dobro zna koliko nas se NATO usrecio unisto nam zemlju i opet naglavacke ocev zuti u nato pa neka sztanovac ide tadic sramota

(уторак, 14. јун 2011, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Alo...

... vojnik ti nisi u posti,nego u vojsci,potpisao si ugovor,sta cemo sad, puj-pike ne vazi A.

(уторак, 14. јун 2011, 15:23) - Branislav [нерегистровани]

NATO

ja sam za NATO, i iskreno ne razumem vase komentare. Sta je cilj svih vas? Da li bi voleli jaku, veliku Srbiju, sa jakim ledjima, da imamo para i da nas bude vise? Razmislite ko moze ovo da obezbedi Srbiji, prgavi nezavisni Gali su samo junaci stripova, a Francuzi su bogato i uredjeno drustvo.

(уторак, 14. јун 2011, 15:17) - Milan [нерегистровани]

Srbija ide

Bravo GOS.Tadicu,Bravo Sutanovicu,Srbija koraca krupnimkoracima ka boljoj buducnosti!!!!Samo kada se setim kako nam je bilo ili bi bilo kad bih nas ovi kriticari (sto jedino znaju)vdili u buducnost."REDOVI ZA VIZE;BENZIN U PLASTICNIM FLASAMA;INFLOACIJA NA 1000%ZATVORENE GRANICE SVI RADE ZA PLATU OD 10d-mark,nema struje zimi kad je najhladnije,o moru i odmoru u stranim zemljama ni sanjati.Pa JEL VAM TO MALO STO JE POSTIGNUTO?JEL VAM MALO?

(уторак, 14. јун 2011, 11:37) - anonymous [нерегистровани]

hmm NATO

Basl lepo ovo sto se odrzava Nato konferecija u Srbiju. ali neznam dal ce im pokazat one zgrade i sto su oni rusili,da se prisete malo sta su nam radili , neki od tih zemalja.Ako su oni zaboravili mi nismo koji smo izgubili decu ili roditelje . nisam protiv Nato al stvarno mi jetesko izgovorit tu rec NATO....

(уторак, 14. јун 2011, 11:13) - anonymous [нерегистровани]

ало!!

нећу бре у НАТО !
војник сам по уговору,бранићу Србију и Србе,не желим ратовати за стране интересе !!!

(уторак, 14. јун 2011, 11:04) - Deki [нерегистровани]

Sramota

Nula komentara, to je jednako naucnoj fantastici, mogu samo da zamislim kakvi komentari su stizali, pa ih neobjavljujete..