Читај ми!

Вучић: Неопходна нам је помоћ Немачке

Премијер Србије Александар Вучић допутовао је у Берлин и на почетку посете састао се са немачким министром за економску сарадњу и развој Гердом Милером. Вучић каже да је у Берлин дошао "добро припремљен" са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције. Немачка компанија "Треклајт" одлучила да почетком септембра у Ћуприји отвори фабрику и запосли око 1.500 људи.

Обраћајући се новинарима након састанка са немачким министром, премијер Александар Вучић рекао је да је то кључна адреса и да је разговор са Гердом Милером био изузетно важан за Србију.

Тема састанка којем је присуствовао и министар финансија Душан Вујовић, била је подршка у грантовима и меким кредитима, које Немачка планира за Србију до краја године, у износу од 140 милиона евра, а било је речи и о темама из области енергетике, комуналних услуга и пољопривреде.

Вучић је истакао да је током сусрета затражио Милерову помоћ и подршку за пројекте у образовању, посебно младих, али и пројекте за развој предузетничког духа.

"Похвалили смо се смањењем незапослености у Србији и то тако што смо у последњих пет месеци сваког наредног месеца имали мањи број незапослених у односу на претходни месец. Међутим, млади су нам и даље проблем. Тражимо решења за промену образовног система како би млади људи у школама већ били спремни за посао. За то нам је неопходна помоћ Немачке", истакао је премијер Вучић.

У разговору за Прву телевизију Вучић је рекао да је ту идеју прошли пут изнео немачкој канцеларки Ангели Меркел и да јој се она допала, те да ће овог пута изаћи с више детаља како би привукли пре свега немачке инвеститоре.

Говорећи о важним инфраструктурним пројектима, Вучић је поменуо пругу Сарајево–Зеница–Добој–Тузла–Зворник–Београд и правце према Црној Гори, одакле би се одвајао крак за Тирану и Скадар, али и други према Косову и Метохији.

"Од Подгорице би један крак ишао у нашу земљу, како ми мислимо, неки други мисле другачије, то је на Косово и Метохију и мислим да су то ствари које носе и политичку тежину али и доносе значајан економски развој за више земаља у региону, али рекао бих да то пре свега доприноси приближавању људи и надам се да ће Немачка у томе желети и моћи да нас подржи", навео је Вучић. 

Немачка компанија "Треклајт" одлучила је да почетком септембра у Ћуприји отвори фабрику и запосли око 1.500 људи. Фабрика ће се бавити производњом делова за "Мерцедес".

Вучић је Првој рекао да очекује и многе друге инвеститоре из Немачке, те да би економску слику највише променио долазак највећег немачког произвођача меса који има седам и по милиона свиња. Поређења ради, поменуо је, у целој Србији има три милиона свиња.

"То би нам у овим условима значило и додатну политичку и економску стабилност и ако бисмо успели да решимо и проблеме 'Железаре' и металског комплекса – мислим да ништа не би стајало на путу Србији да до 2016. буде онако успешна како се ми надамо и да буде земља са највећим растом у Европи", рекао је Вучић, најављујући да ће главни састанак сутра имати током вечери и то с Меркеловом и лидерима региона.

У Берлину ће у четвртак, 28. августа 2014. године, бити одржана Конференција о Западном Балкану.

Том приликом савезна канцеларка Ангела Меркел ће, након што је 15. јула у Дубровнику учествовала на Самиту шефова држава Западног Балкана у оквиру процеса Брдо-Бриони, заједно са министром привреде Зигмаром Габријелом и министром спољне политике Франком Валтером Штајнмајером примити шефове влада, министре спољних послова и привреде шест држава Западног Балкана, али и Хрватске и Словеније, које су чланице ЕУ.

Вучић је прецизирао да је у Берлин дошао добро припремљен са пет идеја које би сутра требало да предочи учесницима конференције. Рекао је и да за Србију нема лаких питања, али да су он и чланови делегације спремни да на свако од тих питања одговоре.

"Сем инфраструктурних пројеката о којима ћу у појединостима говорити сутра, говорићу и о нечему што мислим да је најважније за земље ЦЕФТА споразума, а то је виши степен Царинске уније. Мислимо да не постоје разлози да између Србије и Босне камиони стоје три дана, желимо да будемо јединствено тржиште. Отворени смо за европску конкуренцију", рекао је Вучић.

Председник Владе Србије навео је да на конференцију о Западном Балкану долази очекујући већи степен регионалне економске интеграције, о чему ће и конкретан план предочити сутра.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 28. авг 2014, 20:01) - anonymous [нерегистровани]

Tačno je sve tio

Brojka od 800.000 nezaposlenih na sedam ipo miliona stanovnika je realna u ovoj krizi. Jer samo u jednom gradu ostalo i do 10.000 radnika bez posla. A koliko gradova ima i koliko fabrika ima van gradova. Srbiju može spasiti samo proizvodnja. Znači radnici koji rade u proizvodnju. Sve ostalo je ogroman trošak.

(четвртак, 28. авг 2014, 09:42) - anonymous [нерегистровани]

Jednostavna logika

Hajde svi da malo ukljucimo mozak.Mi imamo oko 800.000 nezaposlenih. Neka dodje ,na primer,500 stranih firmi na nasu teritoriju,neka sve budu dobronamerne i neka svaka u proseku zaposli 100-200 radnika. Iako smatram da su i prva i druga brojka preterane, to je negde oko 50-100.000 zaposlenih. To bi zaista bila sreca za te ljude pojedinacno,ali ostaje sumorna brojka od oko 700.000 onih drugih. A da ne govorimo o strucnoj strukturi tih ljudi.Stice se utisak da kada se govori o zaposljavanju,da se samo misli na neke proizvodne pogone (ili pogoncice) ,a da se ne uzimaju u obzir fakultetski obrazovani.

(среда, 27. авг 2014, 23:55) - anonymous [нерегистровани]

Mi sebi ne možemo pomoći.

Neko pominje domaći rad i pamet. Pa upravo domaći rad i pamet upropastio sve fabrike u Srbiji. I jedino samo strana investicija može sve to da spase. Pustite strance koji imaju para da ulažu i da vode posao stranci koji znaju upravljati fabrikom, koji imaju iskustva i uspešni su u poslovanju. A u međuvremenu mi možemo da učimo od njih kako treba ne upropastiti fabriku.

(среда, 27. авг 2014, 23:52) - anonymous [нерегистровани]

Без домаће друштвене и државне производње

неће бити ни велике запослености ни пристојних зарада! 

(среда, 27. авг 2014, 22:19) - anonymous [нерегистровани]

@uvjeren sam

Slazem se sa tobom to je dobar posao.

(среда, 27. авг 2014, 20:38) - stefan bre [нерегистровани]

uvjeren sam

da i naši krmci znaju kako se prave male gice..Može Srbija pojačati proizvodnju svinjskog uzgoja a umjesto uvoza svinja treba podsticati i pomagati domaće farmere

(среда, 27. авг 2014, 20:29) - anonymous [нерегистровани]

Manimo se nemačke milostinje!

Pomozimo sami sebi radom i pameću!

(среда, 27. авг 2014, 20:06) - anonymous [нерегистровани]

Sta hocete!

Da malo manje gledamo proslost, a vise na buducnost, bilo bi nam bolje! Nemacka nas je preshishala i posle oba svetska rata u kojima su izgubili! Umesto da smo mi razvijeniji, mi kao pobednici smo u milosti "porazenih"!? MAnite se proslosti i gledajte u buducnost inace ce nas nestati!

(среда, 27. авг 2014, 18:06) - војкан кактус [нерегистровани]

Упрву си

Да треба домаћа привреда да ради, досад су стечајни управници све машине посекли у старо гвожђе, то јес за своје плате. Никог није брига да су те фабрике упошљавале људе који су плаћали порезе и доприносе, држави.

(среда, 27. авг 2014, 15:57) - anonymous [нерегистровани]

Premijer Vucic

Vucic je veliki borac i to postujem i ima moju podrsku ali ga je malo preterao sa Nemackom.Srbiji treba domaca privreda i proizvodnja a ne necija milostinja.Nemci prvo gledaju svoje interese sto je i normalno ali za nas nije resenje da radimo jeftino za njih.Samo domaca proizvodnja,sve ostalo je prodavanje magle.