"Потковица" искована у Софији

Бивша бугарска министарка спољних послова признала да је сагу о "Операцији потковица", непосредно пре рата на Косову, начинила влада те државе, као и да је тај план она, не залазећи у веродостојност података, предала Немачкој.

Документ назван "Операција потковица" начинила је бугарска влада, иако је резерве о његовом садржају изразила обавештајна служба те државе, рекла је бивша бугарска министарска спољних послова Надежда Нејински, која се у време рата на Косову презивала Михајлова.

"Дала сам немачком министру спољних послова Јошки Фишеру, односно НАТО-у извештај бугарске владе у коме се јасно наводи да је постојао план 'Потковица', брижљиво припреман од обавештајних служби у Србији", рекла је бивша бугарска министарка која је сада посланик у Европском парламенту.

Изјава бивше министарке представља прво признање неког од бугарских званичника да је тај документ настао у Бугарској, како су већ годинама тврдили немачки обавештајци перући руке од читаве те афере. Она није рекла када је тај документ предала Фишеру, али је више независних извора потврдило Интернет порталу РТС-а да се то догодило "пар седмица пре" почетка операције ваздушних удара против Југославије.

"Операција потковица" једна је од најконтроверзнијих епизода у рату на Косову 1999. године, пре свега јер постојање тог плана никада није доказано. Овај "план" послужио је како би се утишали противници рата, пре свега у Немачкој. Током сукоба 1999. године, са Косова је протерано око 800.000 Албанаца.

"Милошевић је покушао да постигне два циља. Први је да се уништи ОВК, а други да се Косово очисти од Албанаца. Овај план проузроковао је масовне депортације Албанаца са Косова. Све је почело у фебруару 1999. године", рекла је Надежда Нејински у документарцу Тајна историја операције Потковица бугарске телевизије БТВ.

Бивша министарка спољних послова је, такође, рекла да је влада у Софији током 1999. године дала НАТО-у извештај, иако су обавештајне службе упозориле да не могу да потврде информације.

"Када постоје такви подаци логично је да их проследимо нашим партнерима. Уколико они процене да су неубедљиви, имају право да их не искористе. Али то је упозорење да ми као национално одговорни политичари треба да штитимо земљу", рекла је бивша министарка напоменувши да је Јошка Фишер веома озбиљно схватио то упозорење.

Генеза "Операције потковица"

Документ "Операција потковица" први је јавности представио тадашњи немачки министар одбране Рудолф Шарпинг, који је 7. априла 1999. године тврдио да је налаз обавештајних служби крунски доказ Милошевићевог плана за етничко чишћење Косова, који је НАТО две недеље раније кренуо да спречи.

Шарпинг је овај документ изнео јавности, упркос јасним упозорењима немачких обавештајаца да не постоје докази да је тај документ аутентичан, као и да долази из крајње сумњивих извора, али је сјајно послужио како би се маргинализовали сви противници интервенције против тадашње СР Југославије.

Осим бугарске министарке, план је министрима држава чланица НАТО-а "дистрибуирао" и аустријски министар спољних послова Волфганг Шисел, па се и Аустрија нашла у центру контроверзи у вези са овим документом.

"Подаци које је дао немачки министар одбране о југословенским снагама безбедности су нетачни и противречни свим доступним информацијама с тим у вези", рекао је тадашњи аустријски министар одбране Вернер Фаслабенд лета 1999. године у одговору на питање парламентараца о "Операцији потковица".

Суштински, документ који је бугарска обавештајна служба назвала "Операција поткова", производ је "анализе догађаја из јануара и фебруара 1999. године коју су начинили бугарски обавештајни аналитичари". Документ је настао на основу извештаја Посматрачке мисије ОЕБС-а, према којима су се јединице српских снага, непосредно пре почетка рата, налазиле на ободима Косова, што је бугарске аналитичаре и навело на назив "Поткова".

Бугарске налазе анализирала је и немачка обавештајна служба БНД, односно одељење "FüS II 3", које је Бон известило да се прегледом догађаја на терену може закључити да "нема знакова почетка озбиљније операције против ОВК", рекли су за Интернет портал РТС-а немачки обавештајци.

Истовремено, немачки обавештајци оценили су да ће ОВК покушати опробаном тактиком "удари и бежи" да испровоцира српске снаге на озбиљне акције које би резултирале разарањем и покретањем таласа избеглица, како би се изазвали ваздушни удари НАТО-а.

број коментара 64 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. јан 2012, 11:26) - R,Zivkovic,Rotterdam [нерегистровани]

Zapletanje

Nismose tri puta sapletali sa Bugarskom vec cetiri puta?Prvo Balkanski rat od 12-do 13,kadaje Bugarska napala Srbiju,drugi put,prvi Svetski rat;kasu bugari zajedno sa Ausro ugarskom,Nemackom, napali Srbiju!Treci put, 41 prve,kadanas je napala zajedno sa Nemackom,cetvrti put;1999, kadaje bombardovana Srbija,sa Nato baza u Bugarskoj,poletali su Avioni,natovaca da ruse Srbiju, peti put, Potkovica, na osnovu koje je bombardovana Sbija!!!!!Tosu Srpski "prijatelji kroz vekove"!

(среда, 11. јан 2012, 20:35) - Патриот [нерегистровани]

Одговор на:"Будала и камен"

Па ова се тврдња не односи на нас ми смо се на Бугарску саплели већ трећи пут. Први пут у првом светском рату, други пут у другом а сада са потковицом и након тога трећи пут. То је за педесетак посто више од наведеног, па нека свако сам процени где припадамо(или наши политичари).

(среда, 11. јан 2012, 14:39) - Branko [нерегистровани]

Put ka EU

(potkovica iskovana u bugarskoj)
Kako bre da tuži, kada EU nema alternativu, pa onda neće da nas prime na put ka EU?

(среда, 11. јан 2012, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

prijatelji

pored ovakvih prijatelja neprijatelj nam i ne treba

(среда, 11. јан 2012, 12:26) - anonymous [нерегистровани]

јасно ко дан

Ма јесте, Слоба је крив за све, како да не. У ту причу у Србији скоро више нико не верује...

(среда, 11. јан 2012, 10:32) - Istrijan [нерегистровани]

Bugari

Ma jeste, kad su to Bugari bili saveznici Srbije i Juge?
Zar ne vidite da se vraca 1941.! I sta se moze onda ocekivati od Evropskog Parlamenta. Nije trebalo biti toliko mudar a da se ne uvidi da ce EU biti ujedinjena jedino "ako ce jedan pijetao kukurikati" i to njemacki! Nisam mislio da ce to biti poput 1941. Ali uz saglasnost Amera (i blagoslov Vatikana) sve je moguce.

(среда, 11. јан 2012, 10:04) - anonymous [нерегистровани]

Heroj

Slobo junače!!!

(среда, 11. јан 2012, 01:15) - anonymous [нерегистровани]

Orvel

1984

(уторак, 10. јан 2012, 23:44) - anonymous [нерегистровани]

Jesi li siguran?

Nemaš ti pojma.

(уторак, 10. јан 2012, 23:29) - anonymous [нерегистровани]

jovan

Samo se ne secam kad su to bugari pomogli Srbima kroz istoriju.