И туризам оболео од короне, Хрватска и Грчка међу најугроженијима

Туристички сектор широм света би због пандемије коронавируса могао да изгуби најмање 1,2 билиона долара, односно 1,5 одсто светског бруто домаћег производа, саопштено је у извештају Конференције за трговину и развој Уједињених нација. Међу земљама које су највише угрожене налазе се и Хрватска и Грчка.

У извештају се упозорава да би губитак могао да порасте до 2,2 билиона долара уколико пауза у међународном туризму потраје осам месеци, док се у случају паузе од 12 месеци предвиђа губитак од 3,3 билиона долара, односно 4,2 одсто глобалног БДП-а.

Туризам је кичма економије многих земаља и једини извор прихода за милионе људи широм света. У последњих 20 година се зарада од туризма утростручила – са 490 милијарди на 1,6 билиона долара.

Преовлађујуће рестриктивне мере у одређеним земљама, ограничења за путовања, смањење доступног прихода потрошача и низак ниво поверења могу значајно успорити опоравак сектора туризма. Поред тога што се туризам полако поново покреће у све већем броју земља и даље остаје на истом месту у многим државама.

"Ови бројеви нас јасно подсећају на нешто што се чини да често заборављамо: економска важност сектора и његова улога у животним приходима за милионе људи широм света", рекла је Памела Коук Хамилтон, директорка за међународну трговину у том телу УН.

Земље у развоју могле би да претрпе највећи пад бруто домаћег производа. Јамајка и Тајланд се издвајају. У најоптимистичнијем сценарију Јамајка би могла да изгуби 11 одсто БДП-а, док би Тајланд могао да остане без девет одсто свог БДП-а.

Хрватска на трећем месту, пад се предвиђа и Грчкој 

Хрватска се налази на трећем месту и према умереном сценарију могла би да изгуби осам процената бруто домаћег производа. Мањи пад се предвиђа Грчкој, која би могла да остане без четири одсто БДП-а.

Сектор туризма ће и у развијенијим земљама осетити пад. Према прогнозама, због пада у међународном туризму, милијарде долара би могле да изгубе Француска, Грчка, Италија, Португалија, Шпанија и САД.

Процене показују и да би се у најтеже погођеним земљама, попут Тајланда, Јамајке и Хрватске у великој мери могло смањити и запошљавање неквалификованих радника, а посебно жена.

Хрватску уз Тајланд и Јамајку издвајају још и по могућем, како кажу, најбржем паду плата за квалификоване раднике, у оптимистичном случају за девет посто. Предвиђа се да би плате у Тајланду могле да падну за око 12 одсто, а на Јамајци за 11 одсто.

Конференција за трговину и развој Уједињених нација је позвала на повећану социјалну заштиту угрожених радника, а међународну заједницу позива да подржи приступ финансирању најтеже погођених земаља.