Мораторијум на кредите тражило чак 94 одсто грађана

Са проглашењем ванредног стања, уведен је мораторијум на отплату кредита од три месеца, који истиче са 1. јулом. Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије, каже за РТС да се 94 одсто грађана пријавило за мораторијум.

Владимир Васић je, гостујући у Дневнику РТС-а, објаснио да је по доношењу правила о мораторијуму постојало много питања и неизвесности, па је приликом пријаве грађана радио психолошки моменат.

За мораторијум се пријавило 94 одсто грађана и око 93 одсто привредника. Велики привредници наставили су да плаћају кредите јер имају резерву средстава.

"Грађани су изабрали застој јер је то психолошки моменат, јер се није знало шта ће се десити. Сада је извесније шта се дешава тако да је природно да настави да се плаћа", објаснио је Васић.

Што се тиче стамбених кредита, већина грађана је одабрала да настави да их плаћа. Они који нису, наводи Васић, морају да се договоре са банком и за око дан-два процес се наставља.

По завршетку мораторијума, Васић не очекује проблеме осим у области туризма и угоститељства, који су највише погођени кризом.

Према његовим речима, велико интересовање влада за кредите државе.

"Пријавило се око 4.600 клијената, што је око 89 одсто микро и малих предузетника, а средњих око 11 одсто", рекао је генерални секретар Удружења банака.

Очекује да прва средства привредницима буду исплаћена у наредних седам до десет дана.