Читај ми!

Сестре и техничари: У пандемији се учи сваки дан, у сваком тренутку доступни за пацијенте

Данас се обележава Дан медицински сестра и техничара који су претрпели највећи терет током пандемије. Епидемија ставила нове захтеве и изазове пред медицинске раднике, каже Дијана Оташевић, председница удружења медицинских сестара, техничара и бабица, додајући да се учило током свих досадаших 15 месеци борбе са коронавирусом.

Сасвим је извесно да је година за нама била свима тешка, али медицинским радницима најтежа. Погледом из болничке постеље траже се они који су ту да чују и помогну 24 сата дневно.

Дијана Оташевић, председница удружења медицинских сестара, техничара и бабица каже за РТС да пандемија ставила нове захтеве и изазове пред медицинске раднике будући да су се суочавале са новом болешћу. Учули смо током рада свих ових 15 месеци, додала је Оташевићева.

"Медицинске сестре су морале да савладају правилно коришћење заштитне опреме а да притом пруже комплетну помоћ и примене терапију пацијентима", додала је Оташевићева.

Дијана Оташевић, председница удружења медицинских сестара, техничара и бабица и Драган Коџо, медицински техничар и председник онколошке секције.

Медицински теничар и председник онколошке секције Драган Коџо каже да није био црвеној зони али да је свакодневно био суочен са ковид пацијентима у раду на Онколошком институту. "Радећи своје базичне послове у сваком трнутку смо морали да будемо доступни за ковид пацијенте", нагласио је Коџо.

Оташевићева напомиње да се не смеју заборавити ни они који су радили у зеленим, жутим и наранџастим зонама. Збрињавали су пацијенте који нису били ковид позитивни, каже председница Удружења медицинских сестара.

"Посао медицинске сестре частан и одговоран"

На питање које особине треба да поседују добре медицинске сестре и техничари, Оташевићева је истакла да је пре свега бити медицинска сестра частан и одговоран посао.

"Тај посао не може да обавља било ко. Од медицинске сестре се тражи да буде компелтна, изграђена личност, да поседује високе етичке норме, да има емпатију према пацијентима и да пре свега буде добро образована", указује Оташевићева.

Како додаје, медицинска сестра мора волети свој посао, јер оне збрињавају људе од рођења до последих дана живота.

Оташевићева наводи да је од малена желела да буде медицинска сестра и да кад би могла да се врати у младост поново изабрала исти позив.

Коџо каже да га је послу привукла љубав према медицини. Додаје да када би могао да се врати у прошлост да би вероватно био лекар, јер је посао техничара и сестара јако тежак.

"Мушкараца, којих има око 20 одсто у овом занимању, привилеговани су међу женама. Сматра да су мушкарци ту да прате и помажу женама, јер су оне, како истиче", рођене за тај позив.