Читај ми!

Весић: Жао ми је јер смо морали да попустимо пред ултиматумом, тражићу да се мере укину

Заменик градоначелника Београда Горан Весић каже за РТС да ће на следећој седници Кризног штаба тражити да се усвојене рестриктивне мере укину јер праве велику економску штету привреди Београда.

Заменик градоначелника Београда Горан Весић истиче да поштује труд премијерке Ане Брнабић, која улаже огроман напор да направи компромис између захтева лекара и економских интереса Србије.

"Изгледа да су чекали да отпутујем у Москву, па да затворе Београд", каже Весић у шали.

Сматра да нове рестриктивне мере наносе велику штету привреди Београда. 

"Знам да лекари желе све најбоље и да своје стране дају максимум како бисмо се изборили са овом кризом и жао ми је што смо овај пут морали да попустимо пред ултиматумом јер не могу да не кажем да ове мере наносе велику економску штету привреди Београда", наглашава Весић.

Каже да већ имамо десетине хиљада људи који су послати на две недеље неплаћеног одсуства.

"Биће мање прихода у градском буџету и сасвим сигурно ћу на следећој седници Кризног штаба тражити да се мере укину зато што сматрам да је за нас једино важно да се вакцинише што већи број грађана", наводи Весић.

Каже да ће, ако се он пита, привреда у Београду радити.

"Данас је вакцинисан 400.000. грађанин Београда. Имамо преко 28 одсто вакцинисане укупне пунолетне популације у Београду. До краја следеће недеље ћемо сигурно имати између 250.000 и 300.000 ревакцинисаних", наводи Весић.

Каже да су на терену и 52 мобилне екипе које вакцинишу људе у приградским општинама.

"Вакцинација је једини пут да изађемо из кризе. Ако привреда не буде радила, то значи да нећемо имати новца да чувамо здравље. Неће бити новца за медицинску опрему и вакцине", упозорава Весић.

Каже да треба да тражимо наше одговоре на кризу и мере које ће бити специфичне, а не да преписујемо мере које су се показале као неуспешне у Немачкој или Француској.

"Боље да људи седе у контролисаним условима него по кућама" 

Весић сматра да је велики број "корона журки" по становима и кућама последица мера које спречавају људе да седе по ресторанима и кафићима.

"Уколико се забрани људима да седе у јавним просторима, они ће седети по кућама. За разлику од јавних простора, у куће не може да уђе ни полиција ни комунална милиција без налога суда", објашњава Весић.

Истиче да је зато боље да људи седе у контролисаним условима него по кућама.

"Ово није грип који траје 15 дана. Људи морају да живе и зато је боље имати контролу него пустити људе да се сами организују, јер то се неће зауставити", наглашава Весић. 

Сматра да казна у износу од 5.000 динара није мала.

"Морамо да нађемо компромис између тога да ради привреда и да чувамо јавно здравље. Да није тако, не би они који су предложили затварање већ сада тражили да се те мере промене када су у питању фризери и занатлије", каже Весић.

"Зашто да Београд плаћа цену хаоса на Златибору и Копаонику"

Горан Весић сматра да треба да нађемо српски начин и наше мере, а не да преписујемо, јер смо по броју вакцинисаних успешнији од земаља Западне Европе.

"У Београду се највише поштују мере и носе маске. Наша комунална полиција ради више него у било којој општини у Србији. Зашто Београд да плаћа цену хаоса који је био у јануару и фебруару на Копаонику и Златибору?", пита Весић.

Каже и да је у Москви разговарао о пројекту "БГ воза", који треба да буде компатибилан са изградњом метроа.

"У новембру почињемо да градимо метро. Истовремено са изградњом метроа, желимо да проширимо систем 'БГ воза'", каже Горан Весић.