Каква ће бити настава на факултетима - три сценарија за октобар

Постоје три сценарија како ће изгледати настава на универзитетима ове године. Први је класична настава као што је до сада била, други је тзв. хибридни сценарио где ће предавања бити онлајн организована а практична настава у мањим групама и трећи сценарио је комплетна онлајн-настава.

Гостујући у Београдској хроници, проф. др Петар Булат, проректор за наставу на Београдском универзитету, каже да је немогуће рећи у августу како ће бити 1. октобра.

"Оно што можемо да кажемо, ако би епидемиолошка ситуација била као данас, највероватнији сценарио је хибридни. Онлајн-предавања и рад са малим групама студената уз максималне мере заштите. То ће представљати додатни напор за наставни кадар, јер ће групе бити знатно мање него што су до сада биле, удвостручиће се", објашњава професор Булат.

Доста студента се жалило да су им професори пред крај ове године били недовољно доступни, да су им слали само пауер поинт презентације и да нису били ту за њихова питања. На питање да ли студенти имати некоме да се пожале, професор Петар Булат каже да су се чула углавном негативна искуства. 

"Током читавог периода ванредног стања, говорим о Универзитету у Београду, имао сам редовне контакте са колегама који су продекани за наставу. Имали смо недељно и двонедељно састанке и дискутовали о проблемима. Ту се уочава да је 80-90 посто наставе било без проблема. Не можемо да кажемо да није било проблема. Било је проблема, али оно што је допрло до јавности јесте тих 10 посто", наглашава продекан за наставу Београдског универзитета.

Према његовим речима, како би се припремили за читаву ситуацију која нас чека још 7. јула на Београдском универзитету организован је симпозијум где су позвани сви универзитети у Србији да покажу своја искуства и да се виде који су све проблеми били и како их превазићи.

Бруцоши посебан проблем

"Посебан проблем су бруцоши. Они сада долазе на факултет, а у ствари не долазе. Долазе у онлајн-окружење, немају никакво искуство претходно са факултетом и онлајн-предавањима. Факултети се припремају за то да их некако укључе у онлајн-наставу на прави начин и да деца схвате значај тога", каже Булат. 

Проректор за наставну на Београдском универзитету каже да је контакт са студентима оно што ће највише недостајати и професорима и студентима. Када држите онлајн-предавање немате интеракцију са студентима и то је оно што недостаје.

"Студирање није само пуко учење. То је посебан облик социолошког развоја наших будућих интелектуалаца", истиче Булат.

Живот у студентским домовима биће организован слично као у мају. Студенти ће се постепено враћати, они који су здрави. За оне који су болесни организован је посебан смештај. Управа студентског центра се веома ангажовала да ситуацију држи под контролом, наглашава др Булат.

"Немам разумевање за оне који не носе маске"

"Откако је кренула епидемија, ми лекари смо се просто сродили са маскама и немам никакво разумевање за оне који је не носе. Дешава се на дежурству да нека од колегиница не носи маску и имам обичај да их попрскам алкохолом за дезинфекцију руку. Дешава се, али запослени у здравственим установама јако воде рачуна о ношењу маски", каже Булат.

Говорећи о томе шта је најтеже за рад у ковид болници, истиче да је највећи проблем онај физички, односно рад у скафандеру.

"У овим топлим изгуби се по пар литара течности. После релативно кратког боравка у скафандеру, нема тачке на одећи, која је испод скафандера, да није мокра од зноја", напомиње доктор Булат.

"Ја сам лекар специјалиста медицине рада. Нисам баш обучен за рад са пацијентима у ковид болници. У првом моменту је било доста изазова, међутим, захваљујући консултанту кога имамо са Инфективне клинике, врло брзо смо превазишли проблем", додаје Булат. 

Признаје да га је било страх, али не страх за живот, него да не направи неку грешку према пацијенту јер је едукован за неку другу ствар.