Црна Гора, међу узорцима послатим у Немачку 441 позитиван на коронавирус

На коронавирус у Црној Гори позитивна је још 441 особа од 1.012 узорака који су послати на анализу у Немачку. Директор Института за јавно здравље Црне Горе Бобан Мугоша казао је да је то забрињавајуће, али и очекивано.

Бобан Мугоша је за РТЦГ навео да је највећи број нових случајева из Берана и Никшића.

"Знамо да су то брисеви који су узети 12, 13. и 14. септембра, када је био бум овог таласа и очекивано је да ће бити доста позитивних. Највећи проценат вуку особе из Берана (63%) и Никшића (68%). Подгорица је на нивоу 27 одсто позитивних, сви остали градови су ниже од тог процента", казао је Мугоша за РТЦГ.

Истакао је да је у протеклом периоду велики број људи био на улицама без заштите.

"Ми смо имали велику изложеност инфекцији, од 16. августа до 6. септембра на улицама је било преко 100.000 људи, што значи да је скоро четвртина људи била на улицама, без заштите, уз галаму, пјевање. Све оно што чини велики ризик, сјетимо се само стадиона у Бергаму. Та атмосфера је довела до тог да је енормно велики број људи био незаштићен и изложен инфекцији и зато сада плаћамо цех за то", казао је Мугоша.

Додао је да се између 1. и 5. октобра може очекивати мањи број случајева заразе коронавирусом. 

Мугоша је истакао да је затварање крајња мера, коју нико не жели.

"Ако се болнице буду рапидно пуниле, ми ћемо морати да предузмемо крајњу мјеру, коју нико не жели, а то је локдаун за поједине општине. Имамо још довољно времена да спроводимо мјере и да иснпекцијски органи и контролни механизми утичу на људе и све оне који неће да поштују мјере", навео је Мугоша.

Институт за јавно здравље Црне Горе је у оквиру данашњег дневног пресека саопштио да је забележено 187 случајева заразе коронавирусом, уз напомену да у тај број нису урачунати узорци који су послати на анализу у иностранство.