Читај ми!

Лекари кажу да ће бити још таласа епидемије коронавируса, али да неће угрозити здравствени систем

У Војној болници Карабурма на лечењу су две млађе особе, које имају тежу клиничку слику и симптоме који одговарају делта соју коронавируса. Да ли је и то, уз пораст броја новозаражених претходних дана, разлог за забринутост и поруку да са ковидом 19 још нисмо завршили?

Иако је пре само десетак дана изгледало да ће број новозаражених на дневном ићи испод 100 и у двоцифрене бројеве, то ипак није тако. Иако има дана без најтежег статистичког броја и преминулих од ковида 19, то ипак још није свакодневна реалност.

Епидемијска ситуација у Војводини је неповољна са тенденцијом побољшања, оцењују стручњаци. Током последње недеље готово сваког дана регистровано је између 30 и 50 новооболелих, док се тај број у Новом Саду кретао између седам и 20 особа.

У крушевачкој ковид болници је 20 пацијената од којих је двоје прикључено на вештачку вентилацију и животно су угрожени. У амбуланти ове установе дневно прегледају 30 особа.

У ковид болници у Батајници је 27 пацијената, од тога је двоје на респиратору. У Војној болници Карабурма тренутно је 11 пацијената, а двоје је интубирано и на респиратору.

У тој установи на лечењу је највише старијих грађана, забрињава што имају два млађа пацијента, са тежом клиничком сликом.

"По својој клиничкој слици, лабораторији, по својим годинама и по току болести, највише подсећају на делта сој. Тако да без обзира на предоминацију омикрон соја, морамо водити рачуна да још имамо делта сој у популацији. Што се тиче пацијената који умиру, то су старије особе са доста пратећих болести. Што се тиче смртности, најугроженија је популација преко 80 година", каже др Иво Удовичић, командант Војне болнице Карабурма.

Епидемиолог Бранислав Тиодоровић истиче да у Израелу позивају на ношење маски у затвореном простору, на понашање и придржавање онога што је раније било. У Немачкој је то присутно у јавном превозу, посебно авионском.

"Треба да будемо на опрезу, јер ће током лета доћи доста наших људи из Европе. И наши људи путују свуда по свету, и морамо спроводити добру контролу", поручује Тиодоровић.

Доктор Удовичић наглашава да летњи период више погодује нама него вирусу, али користи нашу опуштеност, и сигурно ће бити још неких таласа. Сматра да број оболелих неће бити толики да се угрози здравствени систем.

Мирнији епидемијски период требало би да искористе они који још нису вакцинисани, или нису примили бустер дозу, поручују лекари.

Наглашавају да имунитет стечен и после прележане болести и после вакцине пролази после неколико месеци, тако да је заштита новим дозама реалност. Очекује се и вакцина која ће дати заштиту и од омикрона, али и од неких потенцијално нових сојева вируса.