Читај ми!

Опада број новооболелих, места за вакцинацију отворена и викендом – није потребно заказивање

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 699.574 особе, а забележено је 6.539 смртних случајева. На болничком лечењу налази се 3.869 пацијената од којих је, 135 на респиратору, показују подаци са сајта covid19.rs.

Побољшава се епидемијска ситуација у Расинском округу

Према последњим подацима Завода за јавно здравље на подручју Расинског округа од петка до данас ковид 19 потврђен је код још 42 особе.

У Општој болници хоспитализовано је 29 пацијената. Од почетка епидемије до данас оболела је укупно 21.000 људи, умрло 518.

Епидемијска ситуација се побољшава о чему сведочи и мањи број прегледа у ковид амбуланти, дневно од 20 до 50.

Масовна имунизација обавља се у Хали спортова вакцинама "Синофарм", "Фајзер" и "спутњик", као и у 25 сеоских амбуланти вакцином кинеског произвођача. До сада је вакцинисано 60. 790 људи, а ревакцинисано 49. 430 особа.

Краљево: Одзив задовољавајући, дато више од 65.000 доза вакцина

Одзив Краљевчана за вакцинацију данас је сасвим задовољавајући, тврде здравствени радници.

Масовна имунизација грађана у Спортском центру "Ибар", односно новој хали спортова у Рибници, обавља се и недељом, као и сваког другог дана, у периоду од 8 до 20 часова.

Десет тимова за вакцинацију је ангажовано и данас, и радиће у две смене.

Докторка Александра Тодоровић рекла је за РТС да је закључно са јучерашњим даном дато више од 65.000 доза, од тога је више од 29.000 пунолетних лица примило обе дозе вакцине. "Имамо све четири вакцине, радимо сваког дана, подељени смо у две смене, по пет екипа", рекла је докторка.

"Фајзерове" вакцине су одобрене и за децу од 16 година уз сагласност педијатра и за труднице од 4. месеца трудноће уз сагласност изабраног гинеколога, навела је др Тодоровић.

Према њеним речима, интерсовање је велико. Апеловала је на грађане да се вакцинишу.

У Краљеву је за протеклих 24 часа регистровано још 18 случајева заразе коронавирусом. У ковид болници је преминуло још двоје пацијената од последица болести. Укупно је у Краљеву преминуло 355 особа од почекта епидемије.

Извештај Ратка Бечког

Мобилни аутобус за вакцинацију данас испред ТЦ "Биг" Раковица

Први мобилни аутобус за вакцинацију у Србији биће сваки дан на другој локацији, у петак смо кренули из Обреновца, јуче смо били на Ади Циганлији, а данас смо у Раковици, испред Тржног центра "Биг", изјавила је градска секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић која је обишла овај мобилни аутобус.

Према њеним речима, мобилни аутобус ће бити од 10 до 17 часова на овом месту где влада велико интересовање, а грађанима је на располагању "Синофарм" вакцина.

"Помоћу овог аутобуса можемо стићи до сваког места, сваког човека, сваког села у Београду и где год и једна особа постоји која жели да се вакцинише ми ћемо стићи до ње. Јуче се на Ади Циганлији вакцинисало више од 114 особа углавном млађе популације. Људи који су дошли да уживају у природи видели су овај аутобус и нису могли да верују да тако нешто постоји. Ми смо јединствени у овом делу Европе када су у питању све иновације јер бринемо о људима. Желимо да пунктови за вакцинацију буду доступни јер је вакцинација једини начин да се победи овај вирус", рекла је Станисављевић.

Весић: У Београду вакцинисано скоро 625.000 људи

Према званичном извештају Градског завода за јавно здравље, у Београду је, закључно са јучерашњим даном, вакцинисано је 624.965 лица, што износи 44,9 одсто пунолетне
популације, рекао је Горан Весић у  јутарњем програму РТВ Пинк.

Ревакцинисано је 496.018 лица, што износи 35,6 одсто пунолетне популације нашег града. Oчекујем да најкасније у понедељак буде ревакцинисано пола милиона наших грађана", поручио је заменик градончелника.

У популацији између 65 и 74 године вакцинисано је 74,63 одсто људи.

"Закључно са јучерашњим даном у Београду је дато 1.120.983 доза вакцина. Потребно је да се вакцинише још 70.987 особа како бисмо вакцинисали педесет одсто пунолетне популације. Наш коначни циљ је да 750 хиљада грађанки и грађана Београда вакцинише", поручио је Весић и позвао све који то још нису учинили да се вакцинишу.

У Србији 3.869 хоспитализованих пацијената

У земљи је због заразе коронавирусом, према последњим подацима, 3.869 хоспитализованих пацијената. На респираторима се, према јучерашњем пресеку, налази 135 особа.

Према последњем пресеку, још 20 пацијената је преминуло од ковида 19. Коронавирус је регистрован код још 1.056 особа, од 11.920 тестираних.

Опада број новооболелих од ковида 19 широм Србије. Успешно се наставља имунизација. У Србији је, према последњим подацима, укупно дато 3.775.080 доза вакцине, а 1.645.273 грађана је примило обе дозе цепива.

Места за вакцинацију отворена су и викендом – и није потребно заказивање.

Једну од четири врсте вакцине грађани могу да приме у домовима здравља, спортским и културним објекатима, на сајмовима, у тржним центрима, али и у аутобусима.

Очекује се да ће нова седница Кризног штаба бити средином наредне недеље.

Павле Зелић из Агенције за лекове и медицинска средства Србије изјавио је да су све вакцине против коронавируса апсолутно безбедне, о чему сведочи и податак да је до сада забележено само 890 нежељених реакција, односно много мање од једног процента датих доза.

Нагласио је да се коронавирус не предаје и показује да је "врло отпоран и жилав" на све покушаје да му се супротстави, осим када је реч о вакцинама.

Кризни штаб за ванредне ситауације Свилајнца укинуо је јуче ванредну ситуацију на територији општине зато што се епидемиолошка ситуација изазвана коронавирусом побољшала, саопштено је из те локалне самоуправе.

Проф. др Бранислав Тиодоровић, епидемиолог и члан Кризног штаба најавио је да ће се следеће недеље можда разговарати о присуству публике на спортским теренима у ограниченом броју.