Читај ми!

Лончар за РТС: Став светске струке је да труднице и дојиље могу да се вакцинишу

Опада број оболелих, али то не значи да треба да се опустимо и да смо решили проблем. Да би се овај број смањивао, морамо да наставимо са вакцинацијом и са придржавањем мера, рекао је за РТС министар здравља Златибор Лончар. Навео је да је став струке да и труднице треба да се вакцинишу, јер је, како је рекао, утврђено да мутације вируса могу да утичу на потомство.

Златибор Лончар је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навео да, иако бројеви падају, треба да будемо опрезни и да се придржавамо мера како би се смањивао број заражених и како бисмо епидемију ставили под контролу.

"Опада број оболелих, али то не значи да треба да се опустимо и да смо решили проблем. Да би се овај број смањивао, морамо да наставимо са вакцинацијом и са придржавањем мера", истиче Лончар.

Министар наводи да је до сада у Србији дата 3.129.491 доза вакцина против коронавируса, а да је око 1.260.000 грађана добило другу дозу.

Додаје да је највише вакцинисаних у Београду – 57 одсто и Ужицу – 31 одсто, а најмање у Тутину – 6,2 одсто и у Новом Пазару, где је цепиво примило 13,2 одсто пунолетне популације.

"Ту покушавамо да разговарамо и објаснимо људима да је вакцина једини лек", истиче Лончар.

 Гост Јутарњег дневника наводи да је вакцинација једини начин за излазак из пандемије.

"Свуда где постоје услови вакцинисаћемо људе 'Фајзеровом' и 'спутњик' вакцином и без заказивања. Гледаћемо да оспособимо нека подручја да би и викендом грађани могли да се вакцинишу. Учинићемо све да што више људи за што краће време буде вакцинисано, јер то је једини начин да изађемо из овога", објашњава Лончар.

Наводи да је став светске струке да и труднице треба да се вакцинишу, јер је, како је рекао, утврђено да мутације вируса могу да утичу на потомство.

"То је став светске струке јер је вирус почео да мутира. Процена је да тај мутирани сој може да утиче на потомство и децу и да је безбедније да се труднице вакцинишу. Само слушамо ставове струке и тако ћемо наставити и даље", наводи министар.

Министар је додао да је дат налогда се Селтерс и Нишка бања, које су биле у ковид систему, врате у нормалан режим, а да је планирано и да КБЦ "Бежанијска коса" и блок А КБЦ "Драгиша мишовић" више не примају оболеле од ковида.

"Следеће што мислимо је да Блок А 'Драгише Мишовића' не буде за нековид пацијенте. Анализирамо ситуацију из сата у сат и гледамо где можемо да помогнемо и оним другим пацијентима, да се што пре вратимо у систем који не припада ковиду јер има доста тих пацијената", објашњава министар", објаснио је министар.