Кон: У недељи максимума смо

Епидемиолог др Предраг Кон каже да смо у недељи максимума када је реч о порасту броја новозаражених. Очекује да ће од следеће недеље ти бројеви постепено опадати. До 30 људи дневно може да се тестира на лични захтев у Градском заводу за јавно здравље.

Др Предраг Кон је у разговору за РТС рекао да је интензитет преношења вируса у Београду од почетка изузетно висок. Тренутно смо, каже, у недељи максимума када је реч о порасту броја новозаражених.

"После ове недеље можемо да очекујемо да ћемо, са применом мера, поступно осетити смањење регистрованих случајева", рекао је Кон.

Влада Србија данас треба да изгласа нове мере - затварање ноћних клубова и кафића у Београду од 23.00 до 6.00, казне за неношење маске у превозу и максималан број од 100 људи у затвореном простору. 

Др Кон понавља да је најосновнија мера коришћење маске, уз кажњавање ако се то не чини.

"Та мера потпуно спречава трансмисију вируса у затвореном простору", рекао је Кон.

Истиче да, ако се нове мере буду поштовале, остаје само теоретска могућност да дође до повећања броја оболелих.

"Ако сви носе маске, 99 посто се смањује преношење вируса, То је довољна мера да знатно олакша ову ситуацију и да из неповољне ситуације пређемо у несигурну.

Навео је да је у једној ковид амбуланти 85 одсто позитивних од укупног броја тестираних.

"То показује да свако са озбиљнијим респираторним симптомом може бити оболео од ковида 19. У свакој ситуацији када сретнемо некога ко кија, кашље или има било какав други симптом, можемо га сматрати зараженим. То је битно ради на нашег понашања, а не значи да је свако инфективан", рекао је Кон.

Ношење маски није краткорочна мера

У почетку је затварање било решење, а сада имамо други начин борбе - стриктно ношење маски. Тако ћемо контролисати епидемију, поручио је Кон.

То што се потенцијал вируса није смањио са високим температурама значи да ћемо дугорочно морати да их носимо.

"То значи да ће ове мере за ношење маски бити дугорочне, а не краткотрајне и на њих се морамо адаптирати. Имаћемо овакве скокове и убудуће. Ово ћемо решити за пар недеља коришћењем маски", рекао је Кон.

Да ли је могла да се предвиди ова ситуација

Др Кон је рекао да је након фудбалске утакмице са великим бројем навијача могло да се сумња на већи број заражених, али тешко да је могло да се предвиди шта ће се догодити.

"Наступало је топлије време и читав однос према мерама заснивао се на томе да ће преко лета интензитет знатно ослабити. Међутим, његов потенцијал није ослабио. То је ситуација која јесте неочекивана на неки начин", рекао је Кон.

Поредећи тренутну ситуацију са оном из марта и априла, Кон је рекао да сада није теже, али и да "није ни мало наивно".

"Тада у почетку нисмо имали ничега, тако смо дочекали вирус. Знали смо да напада старије од 65 година. Сада се углавном преноси кроз радно активно становништво, од 20 до 50 година. Може да се контролише ако поштујемо мере без задршке. Мислим да ћемо релативно брзо, за недељу, десетак дана видети ефекте мера", навео је Кон. 

У Градском заводу у Београду на лични захтев до 30 тестова дневно

Др Кон је рекао да се у овој ситуацији тестирају они са симптомима, а контакти се прате до појаве симптома.

Ограничен је број оних који могу да се тестирају на лични захтев у Градском заводу за јавно здравље - може 30 људи тако да се тестира, и то углавном они којима је потребно због међународног путовања.

"Тестирање по пет, шест и више пута јер некога интересује јер је био у контакту, неће моћи даље да се врши јер немамо таквих капацитета", навео је Кон.