Гојковић: Разни вируси су међу нама, кључ је да се држимо препорука

Епидемију не може да спречи појединац, то мора друштво у целини, каже за РТС покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић. Истиче да сада улазимо у један миран период и да од тога како се будемо опходили према мерама и препорукама зависи каква ће бити ситуација са коронавирусом.

Од дана до дана, број новооткривених случајева заражених коронавирусом мења се од свега двадесетак до готово 100. 

Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић каже да сада улазимо у један миран период и да од тога како се будемо опходили према мерама и препорукама зависи каква ће бити ситуација са коронавирусом.

"Ми ћемо сада имати појединачне случајеве, некад ће то бити мало већи врој, некада мањи до тренутка када се он буде спустио до нуле", рекао Гојковић у Јутарањем програму РТС-а и додао да је веома тешко дати тачну прогнозу када ће се то и десити.

"Да би одјавили епидемију ми морамо да имамо 28 дана без заражених. Чим имате један нови случај бројање почиње од почетка. То је више правна флоскула, не треба то да буде предмет нашег интересовања, пратимо ситуацију и у региону и свету", рекао је Гојковић.

Како ћемо ми поступати, зависи од броја заражених и од тога колико је вирус вирулентан.

"Ми у овом тренутку имамо мали број људи на респираторима и мали број људи са тешком клиничком сликом и то се уклапа у респираторне инфекције за период у којем се највише дешавају", указао је доктор Гојковић.

Кључ свега поштовати препоруке Кризног штаба

Поновио је да је кључ свега да се држимо препорука Кризног штаба, да држимо физички дистанцу, редовно перемо руке, да имамо добру и квалитетни исхрану.

"То су све ствари које ће подићи имунитет и које ће омогућити да прођемо кроз фазу прокужавања, односно да вирус без већих последица проциркулише кроз људе који су здрави и витални и да се добије на колективном имунитету. Питање је колико ће времена за то требати и шта ће се дешавати на јесен", навео је Гојковић.

Он је истакао да је сада највећи број оболелих асимптоматски, који могу да преносе болест и  да то не значи да старији треба да се потпуно затворе, али морају да воде рачуна. 

Разни вируси су међу нама 

Епидемију, каже, не може да спречи појединац, то мора друштво у целини. 

Доктор Гојковић је рекао да су у овом тренутку разни вируси међу нама и навео податак да у Војводинми има више од 5.000 регистрованих акутних респираторних обољења.

"Ми сада морамо да научимо, у слдећих месец, два три да радимо на ономе о чему стално причамо и то је основни услов како да изађемо из епидемије - колективна свест, лична дисциплина, лична одговорност јер на тај начин ћемо смањити број заражених који имају могућност да развију компликације", рекао је Гојковић.

Истакао је да је поента целе приче да чувамо наше старије, али и да се они чувају.

Сада, указује, улазимо у нешто што је дефиниција здравља - здравље није само одстуство болести, здравље је стање потпуног физичког и психичког и социјалног благостања.

"Не можемо се сада затворити и седети у кућама, тај део је прошао, вирус је био изузетно активан. Имамо лето, имамо топло време, имамо УВ зрачење, све оно што не погодује ширењу инфекције. Вирус ће циркулисати, на нама је да пратимо", рекао је Гојковић.