Отворено "Ватрено око", најмодернија лабораторија за тестирање на коронавирус

У Клиничком центру Србије отворена је нова лабораторија за тестирање узорака на коронавирус "Ватрено око", која ће радити 2.000 тестова дневно.

Отварању лабораторије присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар здравља Златибор Лончар, директор Клинике за инфективне и тропске болести КЦС др Горан Стевановић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, амбасадорка Кине у Србији Чен Бо и кинески стручњаци који се налазе у Србији.

Нова лабораторија је донација Кине Србији. У њој ће радити 40 здравствених радника, молекуларних биолога, у три смене, седам дана у недељи.

Пре неколико дана на београдски аеродром "Никола Тесла" авион Ер Србије допремио је две најмодерније лабораторије које је Кина поклонила Србији као помоћ у борби против коронавируса.

Друга лабораторија биће у Нишу и моћи ће да обави 1.000 тестова дневно.

Радови на изградњи лабораторије почели су 25. марта и завршени су у рекордном року.

Објекат је пројектован као посебна целина и има 750 квадратних метара, а лабораторија је потпуно аутоматизована, са "SCADA" и "BMS" системом.

Брнабић: Дуплираћенмо капацитете за тестирање 

Премијерка Ана Брнабић је истакла да је нова лабораторија значајна помоћ за Србију у борби против вирусакорона, али и вежна основа за додатно јачање српског здравства.

Србија сада дневно тестира између 3.000 и 3.500 људи, а лабораторија у КЦС у Београду и друга која се прави у Нишу, омогућиће да се ти капацитети дуплирају, рекла је Брнабићева.

"По броју тестирања, Србија је међу водећим земљама у овом делу Европе, не само региона. Гледајући Западни Балкан, плус Словенију, Мађарску, Бугарску и Румунију, данас смо међу најбољима у овом делу. Са овим капацитетима, бићемо међу прве две по тестирању", рекла је Ана Брнабић.

Премијерка је истакла да ће ова лабораторија помоћи да се ускоро крене и на тестирање на антитела, како би се утврдила отпорност становништва на овај вирус.

Чен Бо: Показана ефикасност сарадње српских и кинеских стручњака

Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо је нагласила да се кинески и српски народ боре "раме уз раме" против новог вирусакорона и додала да је отварање лабораторије у Србији још један показатељ челичног пријатељства две земље, под руководством два председника, Александра Вучића и Си Ðинпинга.

Чен је подсетила да је од потписивања уговора између Србије и Кине за отварање две медицинске лабораторије у Србији протекло само 12 дана и истакла да је отварањем лабораторије у КЦС показана потпуна ефикасност сарадње српских и кинеских стручњака.

"Хвала српском народу и Влади Србије на поверењу према кинеским компанијама и технологији и хвала кинеским предузећима на доприносу у јачању пријатељства наше две земље у овим тешким тренуцима", рекла је Чен Бо.

Беговић: Србија сада има најмодернију лабораторију у региону

Србија сада има најбољу лабораторију у региону, рекла је директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство каже Јелена Беговић.

Како истиче, лабораторија се налази на простору од 750 квадрата, а пола простора биће под негативним притиском, што значи да било какав инфективни агенс не може да изађе.

"У лабораторији ће радити истраживачи из наших најбољих научних институција, који су заједно са здравственим радницима и лекарима стали на прву линију одбране од пандемије", рекла је Беговићева. 

Она је додала и када буде прошла пандемија, моћи ћемо да улазимо у коштац са другим епидемијама, другим инфективним агенцијама и моћи ћемо да помогнемо читавом региону када буде било потребно. 

Име лабораторије потиче из кинеског мита

Теренс Сијонг из кинеског Института БГИ изразио је задовољство што је та компанија имала прилику да Србији поклони најбољу лабораторију за тестирања и захвалио Влади Србије, амбасади Кине и целом тиму који је, како је рекао, напорно радио да се лабораторија заврши у најкраћем могућем року.

''Веома смо срећни и поносни што смо део тима у Србији који може да се одупре епидемији. Премијерка Брнабић је данас имала видео састанак са председником Управног одбора наше фирме и договорили су се о начинима даље сарадње'', рекао је Сијонг.

Појаснио је да назив лабораторије потиче из кинеског мита у коме ''ватрено око'' може да види сваког духа и ђавола.