Уговор о донацији Кине - из лабораторија у Београду и Нишу 3.000 тестова дневно

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потписао је с представницима кинеског института "БГИ" уговор о кинеској донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за коронавирус. Ово је још једна цигла у кући челичног пријатељства, поручила је премијерка Ана Брнабић.

Споразум укључује две лабораторије са укупном пропусношћу од 3.000 тестова дневно, што је троструко више од тренутних могућности тестирања у Србији и омогућује пратећу потребну опрему, тестове и комплете за узорковање.

Чин потписивања организован је онлајн, тако што је уговор потписан са српске стране у Палати "Србија", одакле је праћено потписивање уговора у Кини путем видео линка, а затим је испраћено аплаузом.

Присуствовали су премијерка Ана Брнабић, амбасадорка Кине Чен Бо и министри Златибор Лончар и Александар Антић.

Кинеска донација се односи на изградњу две лабораторије, једна је у Клиничком центру Србије, која треба наредних дана да почне да ради, сад је у припреми, а друга ће се налазити у Нишу, вероватно у Институту за јавно здравље Ниш.

БГИ је водећи светски институт за геномику и пружалац услуга, за две најсавременије лабораторије, медицинску опрему и уређаје за тестирање у циљу јачања борбе Србије против новог коронавируса.

Брнабић: Још једна цигла у кући челичног пријатељства

Премијерка Ана Брнабић захвалила је Кини на донацији за изградњу две најмодерније лабораторије за коронавирус, истичући да је то само део укупне подршке и помоћи те земље Србији, без које не бисмо могли да се боримо против Ковида-19.

Премијерка је истакла да је ово изузетно важна донација, али и само део свеукупне подршке Кине, у технологији, заштитној опреми, респираторима, знању

Србија, каже, не би могла овако успешно да се бори против Ковида-19, и без знања и пружене руке Кине не би могла да одолева овој болести.

"Ово је још једна цигла у кући челичног пријатељства. Радујем се дану када ћемо моћи да угостимо председника Кине у Србији и на прави начин, како знамо, да захвалимо и одамо почаст нашем пријатељству", рекла је Брнабић.

Она је захвалила на партерству, пријатељству и на, како је рекла, великодушној донацији.

Захвалила је и свим компанијама које су омогућиле да дође до ове донације, а највише Амбасади Кине у Србији, која је, како је рекла, од првог, па и пре првог дана била уз народ Србије у борби портив Коивда-19.

"Највеће хвала народу Кине и кинеском руководству, на челу са председником Сијем, на свему што су урадили у тешким времнима за Србију", рекла је Брнабић.

Премијерка је додала да је Србија у 34. дану борбе са короном.

"Још увек се држимо, наш здравствени систем је још увек на ногама, одолевамо изазовима и боримо се добро", рекла је Брнабић, додајући да је то добрим делом и захваљујући подршци и помоћи из Кине.

Недимовић: Ускоро добијамо и роботе за лабораторије

Капацитет две најмодерније лабораторије које ће Србија добити од Кине за брзо тестирање на коронавирус једнак је тренутним укупним капацитетима Србије за тестирање, изјавио је министар Бранислав Недимовић.

"Захвалан сам што ће "ватрено око" (пројекат) из Вухана бранити Србију са ове две лабораторије, које ће бити у КЦ Србије, која ће почети за неколико дана са радом, пошто је ту скоро све завршено. Очекујемо тестове, имаћемо око 90.000 комплетних тестова, 60.000 за КЦ Србије и 30.000 за КЦ Ниш", навео је министар.

Недимовић је рекао да смо успевали претходних дана стално да повећавамо број тестираних и капацитете наших лабораторија, али да постоје границе преко којих ни људи, ни машине више не могу и да је зато важна ова донација кинеских партнера.

"Хвала свима који су нам претходних дана и донирали тестове и омогућили да што пре добијемо тестове, а богами у наредна два или три дана и роботе за наше спрске лабораторије и да смањимо ризик колико год је то могуће приликом обраде ових тестова", рекао је Недимовић у Палати Србија.

Каже да је био у Нишу и да су пронашли локацију где ће бити направљена та лабораторија и да ће за то бити потребно 45 дана.

"Али, ове две лабораторије нису привремене, већ ће бити подршка спрској безбедности и српском здавству, а можда и српској пољопривреди", рекао је Недимовић.

Недимовић додаје да су и људи пореклом из Србије који раде у БГИ групи допринели сарадњи и захвалио им на томе. 

Пројекат "ватрено око"

Почевши од Вухана, усред епидемије, "БГИ" је изградио више десетина таквих лабораторија широм Кине, што се касније показало као један од кључних корака у кинеској стратегији борбе и победе против новог коронавируса.

Као гест изузетне великодушности, "Mammoth Foundation", "Tencent" и оснивачи "БГИ", сви из Кине, донирали су кључне инструменте за лабораторије. Једнако значајна је и донација кинеске компаније "Зиђин" која је великодушно помогла Влади Србије у овом тренутку пандемије.

За Ниш је један део средстава донирала компанија "Зиђин" из Бора.

У Вухану се тај пројекат симболично зове "ватрено око", којим се симболично показује борба и то је један од алата да се идентификују оболели.