Kapi iz koštica šljive

U Srbiji raste 40 miliona rodnih stabala šljiva. Od toga se ubere oko šest stotina hiljada tona godišnje i gotovo sve se preradi u... rakiju! U svojoj ekološkoj radionici bračni par Stojanović ovaj plod koristi u sasvim druge svrhe.

Sasvim je sigurno i provereno da se Stojanovići nisu sastajali ispod šljive, ali jesu napravili nov srpski proizvod - baš od šljive.

„Iz suve šljive se vadi koštica, koje su pune nekog džema i soka od suve šljive, ta koštica mora da se opere, zatim se suši, krcka i dovodi u stanje u kome može da se dobije jezgro, srce koštice, koje je određene temperature i vlažnosti i onda se od toga dalje cedi ulje", kaže Jasna Stojanović.

U svojoj ekološkoj radionici Stojanovići proizvode hladno ceđeno ulje iz koštica kajsija, ali i od lešnika.

„Ništa se ne baca, uljna pogača se dalje melje, može da se koristi kao čestice za piling, i u ishrani", kaže Jasna.

Za litar ulja potrebno je 50 kilograma očišćenih koštica šljiva. Ulje je blagog ukusa, pomalo podseća na marcipan.

„Ulje se koristi kao salatno i desertno ulje i fantastično se slaže sa čokoladom, može da se prelije preko grilovanog povrća, grilovanog mesa, dobar je u sosovima, u kolačima", kaže Jasna.

Ne preporučuje se prženje iako ovo ulje trpi temperaturu od 180 stepeni, ali samo 18 sati. Ulje se koristi i za razne kreme, losione, šampone, sve bez trunke hemije. Sapun prave od koštica šljiva, svinjske masti i kleke. Inače, lekovito svojstvo ulja koštica šljiva i kajsija dokazano je 70-tih godina prošlog veka, sve zbog prisustva vitamina B17, i kompleksa B3, B6, B5 i vitamina E, ali o tome Stojanovići ne govore.

Kada su počinjali, nisu verovali u uspeh, a ovih dana rade na izvozu svojih proizvoda.

Ozbiljno pregovaraju sa švajcarskim kupcem. Iako sumnjičavi, uspeli su - prvi u Srbiji proizvode ceđeno hladno ulje od šljiva, a posle Francuske drugi su u Evropi.

broj komentara 3 pošalji komentar
(sreda, 04. sep 2019, 13:47) - Zemun [neregistrovani]

Prodavnica

Potražite na internetu njihovu prodavnicu "All nut", u Beogradu je

(sreda, 04. sep 2019, 12:43) - Ћане [neregistrovani]

Семе, коштице шљиве

Радујем се, што сам први пут чуо за семе коштице шљиве да је веома здраво за јело. Честитам, породици Стојановић, на успешном раду.

(nedelja, 25. avg 2019, 07:02) - Nebojsa Pavlovic [neregistrovani]

Ulje od Sljive, gde moze da se kupi

Da li mozete da date neku adresu od Jasne i Miroslava i gde moze da se kupi ulje od sljive?