Читај ми!

Тешкоће гласања у дијаспори

Да ли онај ко у Србији не живи, треба да има утицај на живот оних који живе у Србији. Ово је велика дилема, коју у последње време актуелизују посебно гласачи из БиХ, који добијањем српског пасоша постају бирачи из даљине.

Министарство државне управе и локалне самоуправе Републике Србије саопштило је недавно да српски држављани, власници црвеног српског пасоша, односно гласачи и бирачи, који имају боравиште у иностранству, могу преко дипломатско-конзуларног представништва Србије поднети захтев до 25. новембра у поноћ уколико желе да у земљама где бораве гласају на предстојећим изборима у Србији, расписаним за 17. децембар 2023. године.

Ако бирач гласа у иностранству, не уписује се у извод из јединственог бирачког списка по месту пребивалишта у земљи, односно уписује се у извод из јединственог бирачког списка према месту боравишта у иностранству.

На први поглед све изгледа једноставно, пријавите се амбасади или конзулату Републике Србије, они вас ставе на списак гласача и ви 17. децембра одете и гласате.

У животу, међутим, није тако просто и једноставно гласати и бирати политичке посланике за власт у отаџбини, јер на планети Земљи у расејању има милион Срба пореклом из Србије. Нису сви држављани своје отаџбине и немају сви право гласа. У Немачкој, Аустрији и Аустралији, на пример, има много држављана Србије са држављанством ових земаља, па немају право и да гласају.

среда, 19. јун 2024.
23° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије