Колико нас има у дијаспори?

Одговор на питање Станише Антића да ли је и на који начин могућ попис Срба у расејању?

Када ће се коначно извршити попис нас који смо изван Србије како би се знало колико грађана Србије живи у расејању? Зашто се власт у Србији боји да организује регистрацију грађана у спискове за гласање по клубовима. Нису конзулати свима доступни, да не изгубимо радни дан како би се регистровали, а желимо да гласамо.

Станиша Антић

Одговор смо потражили у Министартву за дијаспору:

Поштовани,

Попис наше дијаспоре је веома велики и скуп посао који захтева ангажовање и координацију многих институција у земљи и иностранству. Попис би се одвијао у неколико фаза.У првој треба да се конституише Одбор за попис и истраживачко - промотивни тим, у које треба да уђу представници Министарства за дијаспору, Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Српске православне цркве, Завода за статистику Србије, српских организација у расејању, најзначајнијих српских медија у дијаспори и матици, као и дипломатски представници највећих домицилних држава српског исељеништва, експерти за српску дијаспору из иностранства и матице, стручњаци за статистику и пописну методологију у Србији и иностранству.

Друга фаза подразумева да Одбор формулише политику пописа и истраживања, да обезбеди средства за финансирање пројекта по фазама, те да се медијски пропагира попис, да истраживачко- пропагандни тим направи детаљан план пописа, предлог мреже за електронску подршку и да се формира посебна екипа истраживача и то у највећим земљама миграције и исељеништва.

Трећа фаза подразумева обављање фактичког пописа, сређивање, анализу и објављивање података.

Ми у Министарству за дијаспору имамо свест о значају пописа наше дијаспоре и када буду сазрели услови за то, уверен сам да ћемо покренути овај пројекат.

С поштовањем,

Вукман Кривокућа,

помоћник министра за дијаспору

Сектор за културну, просветну, научну и спортску сарадњу са дијаспором

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво