Afrika i Srbija na vezi

"Afrika i Srbija na vezi" naziv je serijala o Srbima koji žive u Južnoafričkoj republici. Serijal od tri emisije biće premijerno emitovan na Satelitskom programu RTS -a prvog, drugog i trećeg januara u 22 sata. Autor i urednik je Jelena Popović Đorđević, snimatelj Dimitrije Hadži Nikolić.

Tri polučasovne dokumentarne emisije serijala Afrika i Srbija na vezi, doneće najlepše priče o našim ljudima koji su Afrički kontinent odabrali za svoj dom. Serijal od tri emisije biće emitovan na Satelitskom programu RTS 1., 2. i 3. januara u 22 sata. Reprize 2, 3 i 4. januara u 14:00 sati.RTS SAT možete gledati i putem lajv striminga na www.rts.rs/uzivo

U prvoj emisiji koja je na programu 1. januara na Satelitskom programu RTS gledaoci će moći da se upoznaju sa srpskom zajednicom koja živi u Južnoj Africi.

Južni region afričkog kontinenta Srbi naseljavaju od kraja 18. veka. Migracioni talasi 80. i 90. godina, Južnoafričkoj Republici "donose" visoko obrazovane Srbe i sada oko 20 000 Srba na drugom po veličini kontinentu na svetu, čini intelektualnu dijasporu, o kojoj će Srbija prvi put čuti upravo u trodnevnom serijalu Afrika i Srbija na vezi.

Od oko 20 000 Srba, 10 000 živi u Johanesburgu, posle Lagosa, najvećem gradu Subsaharske Afrike. U Johanesburgu, gradu koji još nazivaju Džozi, Džoburg ili Egoli što znači Zlatni grad, koji je prečnika 120 km, decenijama se uspešno razvija srpska komuna.

Škola Sv. Sava radi već 10 godina, smešteni su na crkveno školskom imanju gde se nalazi i crkva Sv.Toma, inače jedini srpski hram na tlu afričkog kontinenta.

SKUD Afrika je prvo srpsko kulturno - umetničko društvo na ovim prostorima, te je ekipi emisije Srbija na vezi bilo veliko zadovoljstvo da ovog leta budu počasni gosti na drugom godišnjem koncertu.

Povod za odlazak ekipe Programa za dijasporu bila je finalizacija projekta za svrstavanje srpskog jezika u zvanični obrazovni sistem Južne Afrike.

O Srbima u Johanesburgu i srpskoj zajednici u Bocvani, o njihovim pozicijama koje ostvaruju na osnovu visokog obrazovanja koje su poneli iz Srbije, o svetskim ljudima sa srpskim prezimenima i o mladima u ovom delu sveta, gledajte u specijalnim emisijama iz serijala "Afrika i Srbija na vezi".

Prvu emisiju serijala pod nazivom Afrika i Srbija na vezi možete pogledati 1. januara 2013. na Satelitskom programu RTS u 22.00 sati.

Druga emisija serijala - Portreti, biće emitovana 2. januara u 22.00 sati, takođe na Satelitskom programu RTS.

Treću emisiju pogledajte 3. januara u 22.00 sati na Satelitskom programu RTS. Naziv emisije je Da se upoznamo i prepoznamo.

Autor i urednik emisije je Jelena Đorđević Popović, a sliku potpisuje Dimitrije Hadži Nikolić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 08. dec 2014, 20:32) - Vladimir [neregistrovani]

Afrika

Afrika je cudo jedno najlepse na ovom svetu i treba je pribliziti nasima u Srbiji da vide lepotu i obicaje ko jednom oseti miris Afrike taj je nikad zaboraviti nemoze ostaje za ceo zivot i ja radim u Gabonu hvala na takvoj ideji superje i nekaje sretno

div id="adoceanrsvdcfhklggd">