За бољу медијску слику о дијаспори

Округли сто на тему "Унапређење извештавања из дијаспоре и о дијаспори" одржан jе 14. августа у Нишу, у просторијама Медиа и реформ центра. Србији је потребна боља комуникација са дијаспором и зато треба унапредити сарадњу медија из матице и из дијаспоре, један је од закључака скупа.

У раду округлог стола учествовали су представници Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова, представници медија, Департмана за новинарство Филозофског факултета у Нишу и друге релевантне институције.

Представило се и четворо дописника из дијаспоре, победници на Конкурсу за дописнике у дијаспори који су организовали Канцеларија за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Медиа и реформ центар Ниш, уз подршку Нишвил фондације.

Рајко Корнја из Румуније, Светлана Матић из Аустрије, Милутин Станчић из Македоније преставили су штампане и онлајн медије који су посвећени активностима српских заједница у земљама из којих долазе.

"Имајући у виду да више од четири милона Срба живи и ради ван Србије и да је последњих година велики број образованих људи отишао у иностранство, требало би направити базу података и умрежити наше људе на водећим положајима у свету, а кључни чинилац те везе су медији", рекла је професор српског језика у бечким основним школама Светлана Матић.

У дискусији која је уследила након додела награда учествовале су Бојана Пејчић испред Канцеларије за сарадњу са дијаспором Града Ниша и Николина Милатовић Поповић, испред Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова.

"Комуникација са дијаспором је интензивирана након поплава 2014. год. када је постојала потреба за званичним информацијама, ради лакшег прихвата помоћи", рекла је Поповић, прецизирајући да је отворен и сајт dijaspora.gov.rs који обезбеђује двосмерну размену информација.

Представница Канцеларије за дијаспору града Ниша Бојана Пејчић је истакла да је канцеларија одмах по оснивању детектовала проблеме у некомуникацији и несарадњи са људима у дијаспори.

"Имамо намеру да отворимо он-лајн портал за размену информација медија из матице и медија из дијаспоре и удружења нассих људи у иностранству. На томе ћемо радити у будућности", рекла је Пејчић.

Округли сто организовала је Канцеларија за сарадњу са дијаспором града Ниша и Медиа и реформ центром Ниш и Нишвил фондацијом.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. авг 2015, 16:53) - Predrag Karasovic [нерегистровани]

Vest je vest

Ne postoji nikakva razlika u izveštavanju o događajima u Dijaspori ili u Matici. Dobra vest uvek zasluži medijski prostor. Samo treba prepoznati šta je u tom trenutku vest za konkretan medij.