Сусрет дечјих драмских радионица у Будимпешти

Традиционална дечја манифестација "Сусрет дечјих драмских радионица" одржана је у Српском културном центру. Девету годину за редом малишани из српских школа и забавишта опробавају се у свету глуме и кроз драмску игру уче и вежбају свој матерњи језик.

Традиционална дечја манифестација „Сусрет дечјих драмских радионица" одржана је ове године у организацији Културног и документационог центра Срба у Мађарској и Српског позоришта у Мађарској, јавља Диана Кондић за Програм за дијаспору РТС.

Већ девету годину за редом малишани из српских школа и забавишта опробавају се у свету глуме. Тако је било и овај пут. У Српском културном центру 12. априла су први наступили најмлађи учесници, деца из Дешчанског забавишта и групе „Коло". Они су извели представу под називом „Карневал животиња" док су малишани из Новог Сентивана своје глумачке способности показали извођењем приче „Јабука" .

Редовни учесници овог сусрета су и деца из основне школе из Ловре која су приказала причу „Зунзарина палата" а полазници драмске групе „Суферини" из Батањске двојезичне српске основне школе и забавишта показала су своју креативност и таленат у представи „Све лепоте света у срцу детета".

Чланови драмске радионице Сунцокрет која ради у оквиру Српске основне школе и гимназије Никола Тесла у Будимпешти извели су комад под називом „Весело поврће и репери" док су учесници 11а и 11б разреда исте школе извели представу под називом „Немогућа мисија".

Иако је идеја о доласку неког стручног лица већ годинама постојала, по први пут је организатор на ову манифестацију позвао Душицу Бојовић, ауторку неколико едукативних књига и акредитованих семинара за педагоге „Драмски метод", која је сутрадан одржала и радионицу за педагоге.

Према речима организатора, одржавањем оваквог програма деци је пружена могућност да кроз драмску игру уче и вежбају свој матерњи језик.

 

 

број коментара 0 Пошаљи коментар