Читај ми!

Неизлагана дела Саве Шумановића први пут у нашој земљи

Изложба „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“ отворена је у Новом Саду, чиме је отпочела четврта недеља Калеидоскопа културе, посвећена визуелној уметности.

Први пут нека од неизлаганих ремек-дела нашег чувеног шидског уметника, Саве Шумановића, нашла су се у нашој земљи и представљена јавности у Галерији Спомен-збирке Павла Бељанског у оквиру јединствене поставке „Сава Шумановић и европски реализми између два светска рата“.

Свечаним отварањем поставке на Тргу галерија, званично је почела недеља визуелне уметности Калеидоскопа културе, а изложба ће бити отворена до 4. децембра.

„Идеја је била да се у Спомен-збирци Павла Бељанског у контексту збивања на европској уметничкој сцени, посебно у Паризу, као центру уметничких дешавања, покажу са којим делима и са којим остварењима је Сава Шумановић играо равноправну улогу са осталим уметницима на париској уметничкој сцени“, наводи Милана Квас, ауторка изложбе, управница Спомен-збирке Павла Бељанског.

Сто два артефакта уметника чије стваралаштво броји преко 800 радова, распоређена су у три изложбена простора: Галерији Спомен-збирке Павла Бељанког, Галерији Матице српске и Галерији слика „Сава Шумановић“ у Шиду.

Осим радова из Француске, Хрватске и Северне Македоније, изложба обухвата и ликовна остварења из најзначајнијих институција Србије и приватних колекција.

Изложба пружа свеобухватан увид у Шумановићев ток стваралаштва и уметнички развој који је започет у Паризу, граду у којем се школовао, усавршавао и дружио са уметничким великанима тога доба, све до проналаска сопственог ликовног идентита, по којем је и данас чувен.