Читај ми!

Кроз очи најмлађих упознајте научнике на изложби у Галерији науке и технике

Имајући у виду колико је важно да се наука популаризује од најранијег детињства, САНУ је у Галерији науке и технике представио изложбу „Портрети научника и знаменитих личности из Србије и света“. Радови, чији су аутори, малишани вртића „Дечји гај“ предшколске установе Чукарица настајали су од јануара до маја.

Деца су током редовног програма у вртићу најпре слушала причу о животу Вука Караџића и Светог Саве. Затим су пожелела да са васпитачима разговарају и о другим знаменитим ствараоцима и њиховим достигнућима. Из тога се изродило мноштво ликовних радова, те је настао и Музеј дечјих уметности. У том простору су млади аутори коментарисали радове са децом из других група у вртићу.

У Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности изложени су изабрани цртежи и текстови предшколаца.

„Приметили смо да се велики број деце интересује за научнике па смо дошли на идеју да им на интересантан начин приближимо одређене научнике како домаће тако и светске и у томе нам је много помогла књига Анегдоте о научницима Томислава Сенћанског“, каже васпитачица у вртићу „Дечји гај“ Виолета Љубојевић.

Кроз разговоре и извођење одређених закључака на основу запажања деце, која су сада ђаци прваци, настао је и слоган изложбе – „Они су радили да наш живот буде срећан“.

Никола Ђорђевић каже да је изабрао Вука Караџића јер је створио азбуку, а Вид Поповић је одабрао Николу Теслу зато што, између осталог, без њега не би могао да се сними ни овај прилог, а и зато што је успео да упали сијалице и да му струја уђе у тело.

Коста Новаковић изабрао је Милутина Миланковића због астрономских достигнућа и зато што је направио календар, који, нажалост, никада није примењен

Овакав пројекат показује да наука не мора да буде баук, већ мотивација за даље учење, истраживање и стварање.

„Ја сам у својству и маме и научника. Деца су кроз све оно, кроз цртеже, анегдоте кроз писање њихових кратких биографија научила много и о животу научника али и о самим феноменима који су научници проучавали 107.25 .Па отуда прича о радиокативности, прича о атому, видећете овде модел атома, ту је прича о Пјеру и Марији Кири, о Павлу Савићу тако се и Винча нашла у целој причи“, наводи др Јасмина Грбовић Новаковић, научни саветник Института за нуклеарне науке „Винча“.

Изложба Портрети научника и знаменитих личности из Србије и света може се погледати до 30. септембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар