Читај ми!

Жан Пол Готје: Надам се да се ускоро видимо у Београду, волим ваш град!

Музеј савремене уметности у Београду, по угледу на бројне светске музеје, отварањем изложбе Жан Пол Готјеа „Љубав је љубав: Радост венчања за све“ коначно отвара и своја врата високој моди коју представља као савремену уметност,поручио је в.д. директора Музеја савремене уметности у Београду, Виктор Киш поводом свечаног отварања изложбе, која ће трајати све до 14. фебруара 2021. године.

Европска премијера изложбе Љубав је љубав: радост венчања за све Жан Пол Готјеа, са укупно 38 венчаница високе моде креираних у периоду од 1990. до 2000. године, настаје као финале изложбе Модни свет Жан Пол Готјеа: од тротоара до модне писте која је у 12 градова света привукла више од два милиона посетилаца, обарајући рекорде посете модних изложби.

Посебан ексклузивитет београдске поставке изложбе Љубав је љубав: радост венчања за све је светска премијера чак осам Готјеових венчаница које раније нису биле део поставке.

Виктор Киш, в.д. директор Музеја савремене уметности напомиње да је било веома изазовно у овим тешким околностима и пандемијом која је захватила и успорила цео свет, организовати ову изложбу.

„Иако је било тешко извести целокупну изложбу и прикупити средства, имали смо срећу да нам у томе помогну бројни спонзори који су препознали важност и подржали овај културни пројекат и самим тиме нам омогућили да се приближимо свету. Жао ми је што се оваква изложба није десила и раније, рецимо пре десет година, јер шаље једну изузтено важну поруку да будемо своји, гледамо себе и постижемо своје циљеве. Да будемо слободни и своји“, истакао је Киш.

Путем видео линка обратио се лично и француски дизајнер Жан Пол Готје, који није успео да дође на отаврање изложбе у Београду због епидемиолошке ситуације у Француској.

„Добар дан Београде, ја сам Жан Пол Готје. Веома сам срећан да сте нас позвали да вам покажемо изложбу 'Љубав је љубав'. Да, истина је, љубав је љубав, а ја волим Београд. Срећан сам да ћете видети изложбу о стварима које чине да сањамо, уколико имамо лепе успомене. Срећан сам, али нажалост не могу да будем са вама, још увек сам у Паризу због пандемије. Али мислићу на вас, а имам сјајног амбасадора, која ради са мном већ 12 година – Јелка Мусић, иначе Српкиња. Хвала свима вама, надам се да ћете волети изложбу, и обећавам да ћу покушати да дођем пре него што се заврши. Волео бих да је видим у Београду, да још једном видим ваш леп град. Шаљем вам моју љубав, јер љубав је љубав“, поручио је Жан Пол Готје.

Медијима се обратио и кустос изложбе из Музеја лепих уметности у Монтреалу Тијери Максим-Лорио, истичући да је одушевљен што се заиста реалиозвала сарадања са Музејем савремене уметности Београд.

„Ово је вероватно једини музеј у свету који се одважио да направи изложбу у тренутку када је за уметност све стало. Најинтересантије за посетиоце ће бити то што ће хаљине моћи да виде уживо без заштитног стакла, као што је било у свим другим музејима у свет, од Париза, преко Њујорка... На тај начин ће у потпуности доживети чар руком рађених уметничих дела - венчаница. Сада више него икад сматрам да је ова изложба важна за снажну социјалну поруку слободе и толеранције коју доноси“, истакао је Лорио, добитник CAFA Vanguard награде, којег је чувени часопис Вог назвао музејским чаробњаком.

Као амбасадор Жан Пол Готјеа, менаџерка постваке београдске изложбе, Јелка Мусић, захвалила се целокупном тиму Музеја на успешној сарадњи.

„Када само почели 2009. Жан Пол Готје и ја да радимо на овој изложби, никада нисам ни помислила да ће 2020. доћи у Београд, то је посебан поклон за мене и било је тешких тренутака због ове ситуације, и плашили смо се како ћемо да реализујемо. Али ево изложба је овде, изложба је лепа. Радила сам 15 изложби по целом свету, а овде сам имала фантастичан тим и јако сам захвална свима на топлој добродошлици. У току припреме ове изложбе смо сели господин Жан Пол Готје и ја и размишљали како да ову Београдску поставку учинимо посебном, јер нам је увек нешто увек другачије и посебно за сваки град у ком изложба гостује. За Београд смо изабрали и додали 8 хаљина које никада нису приказане, које су биле део последње ревије којом се Жан Пол Готије повукао из света моде у јануару ове године“, наводи Мусићева.

О важности овакве изложбе за културну међудржавну сарадњу говори и чињеница да су организовање изложбе Љубав је љубав у Београду подржале Амбасада Канаде у Србији, Француски Институт у Србији и Делегација Европске Уније у Републици Србији.

Катрин Фодри, културни аташе Франсуцког Института. истакла је „Драго нам је да смо део овако посебног пројекта, јер Жан Пол Готеја сматрамо заслужним за трансформацију концепта моде посебно током 1980, јер је искочио из друштвених норми, и одувек се залагао за људска права, што је нама изузетно важно. Такође нам је стало да помогнемо и побољшамо видљивост српских дизајнера у свету,и један од начина је учествовање у оваквом пројкету“.

Олгица Маринковић, шеф Одељења за односе са јавношћу и програма образовање амабсаде Канаде, каже:„Радује нас да можемо да подржимо ову светску изложбу коју је видело неколико милиона људи, а која долази из Канаде, и што јој је Музеј савремене уметности Београд достојан домћин. Ова изложба је доказ залагања Музеја савремене уметности Београд за промовисање и подршку људских права и различитости, што је уједно и став Канадске амабасаде“.

Пол-Анри Пресе, Шеф за информисање, комуникацију и медије Делегације Европске уније у Републици Србији, истиче да је: „Феноменално видети овако битну изложбу у Београду и Србији. Сматрамо да је ова изложба јако битна за културно-уметничку сцену у Србији, али и широм Европе која веома трпи због оклности изазваних епидемиом. Важно да људи могу да уживају у културно-уметничким садржајима који су им тренутно ускраћени“.

Посебна важност организовања ове изложбе је и сарадња приватног привредног и културног сектора, будући да је пројекат готово у потпуности реализован уз помоћ бројних спонзора. Премијум спонзор Компанија „Галеника“ а.д. Београд се, како је на конференцији рекао Милорад Илић, извршни директор за инвестиционе пројекте и међународни развој пословања компаније „Галеника“ а.д. Београд, са великим задовољством укључила у подршку пројекта.

„То је заиста велика и важна вест у свако доба, а посебно у време пандемије, када су нам свима потребне и трајне вредности, и позитивни садржаји и нада. Компанија 'Галеника' већ пуних 75 година представља синоним за квалитет и поверење. Између осталог, то је и последица посвећености тржишту. Поред традиције коју негује, 'Галеника' је посвећена будућности и иновацијама, а ова изложба је одличан пример иновативног приступа традиционалним вредностима каква је љубав. Посебно желим да истакнем важност одговорне и безбедне конзумације културних садржаја које је Музеј савремене уметности у Београду обезбедио, са великом пажњом и посвећеношћу“. напомиње Илић.

Свечано и онлајн отварање изложбе биће одржано 28. новембра у 13 часова, а сви заинтересовани моћи ће да прате на званичном Јутјуб каналу и страници на Фејсбуку Музеја савремене уметности.

Одмах после онлајн отварања сви заинтересовани посетиоци могу уживо да погледају изложбу у Музеју савремене уметности уз поштовање свих епидемијских мера, у малим и строго контролисаним групама, будући да се улазнице продају у временским слотовима.

број коментара 0 Пошаљи коментар