Читај ми!

Корона задржава право измене програма БЕМУС-а

Овогодишњи БЕМУС најављен је од 1. до 13. новембра. Међутим ситуација са бројем заражених коронавирусом из дана у дан постаје све озбиљнија и нема гаранција да ће извођачи моћи да дођу, неки са другог краја планете. Ипак, градски секретар за културу Иван Карл и уметнички директор БЕМУС-а Бојан Суђић имају три плана за три опције развоја ситуације.

„Покушаћемо све што можемо. Оно што може од концерата да се одржи то ће се одржати, остало ћемо у ходу да решавамо“, истакао је градски секретар за културу Иван Карл.

За сада је само један концерт БЕМУС-а отказан.

„Надамо се да ће то бити и једини. БЕМУС је и планиран у време короне тако да су и програми тако конципирани – без огромних ансамбала и са свешћу да ће можда неки концерти бити више а неки мање проблематични“, рекао је уметнички директор БЕМУС-а Бојан Суђић.

Пре неколико дана Симфонијски оркестар наступио је у Новосадској синагоги. 

„Чим се одржи концерт симфонијског оркестра значи да су сви остали концерти тог типа још увек могући“, рекао је Суђић и додао да се долазак Марте Аргерич очекује у петак увече, те да гост-диригент који ће те вечери дириговати већ ради са оркестром. 

Други концерти, објашњава Суђић, подразумевају или сличан или мањи број људи. Ипак, будући да на БЕМУС извођачи долазе из различитих земаља све је неизвесно. 

Ако извођачи буду на сцени, биће и људи у публици 

„Опција А је оно што сви прижељкујемо – да одржимо фестивал у пуном капацитету са свим мерама које се примењују у свим установама културе. Поново сам данас имао састанак са директорима позоришта. Не само да се публика придржава свега већ и запослени, а немамо ниједан случај заражавања у публици у позоришту или биоскопу“, навео је Карл.

Према његовим речима, друга варијанта одржавања БЕМУС-а подразумева да се одржи мањи број концерата уз отказивање неколико њих. 

„Одржаћемо оно што можемо, а оно што отпадне одржаћемо када се створе услови под етикетом 'БЕМУС представља' и опција Це је отказивање свега“, прецизирао је Карл.

Према његовој оцени, иако је протеклих неколико месеци показало да све може онлајн, програм БЕМУС-а није за стриминг.

„Већи су проблем ансамбли и солисти, гости из иностранства него број публике. Број публике се може и додатно смањити и направити безбедно одстојање у сали. Програм је у питању – ако можемо да ставимо људе на сцену, имаћемо и људе и у публици“, објаснио је маесто Суђић.

Нису Београдске музичке свечаности усамљен случај, многе културне манифестације претрпеле су промене или биле отказане.  

„Каже се сваки фестивал задржава право измене програма. Овде корона задржава право измене програма. Јесу отказане неке манифестације, неке су одржане у суженом облику, али није трагедија и кад се не десе. Треба да чувамо људе, ресурсе, а све може да се надокнади“, поручио је градски секретар за културу.