Нађите срећу у „златним годинама“

Када људи размишљају о пензији, углавном су оптерећени питањима новца. Ипак, одлазак у пензију доноси више од финансијских планова и размишљања о штедњи и инвестицијама. Реч је о здрављу, породици, проналажењу смисла у животу, и неговању позитивног става који подстиче срећу у свим фазама живота. Социолошка истраживања показују да у зрелом добу срећу треба тражити у вредностима које нису у вези са новцем.

Социолошка истраживања су показала да ако желите да нађете срећу у својим „златним годинама", морате да размишљате о стварима које нису у вези са новцем. Стручњаци наводе пет кључних ствари које треба имати на уму.

Важност породице

Складни породични односи тајна су дугог и здравог живота. Сачувајте блискост са породицом. Студија објављена у часопису који се бави примењеном геронтологијом ( „Journal of Applied Gerontology") открива да је мања стопа смртности забележена код старијих људи који су неговали односе са више чланова породице, као и код пензионера који имају доста пријатеља.

Другим речима, чак и ако вас понекад ʼизлуђујуʼ неки чланови породице, останите блиски са њима јер вам могу помоћи да „дуже живите".

Волонтирање

Према резултатима анкете, 60 одсто старијих испитаника срећу налази у доброчинству. Недавно истраживање објављено у листу „Волстрит џурнал" показује да су пензионери задовољнији када помажу другим људима, и када нису фокусирани само на себе.

Наиме, старије особе које волонтирају или донирају новац другима срећније су (66 одсто према 52 одсто) и здравије (50 одсто према 43 одсто) од оних које нису редовно помагале другима.

Вежбање

Никад није касно да почнете са режимом свакодневног вежбања. Останите активни. Физичка неактивност је четврти водећи узрок преране смрти (после пушења, претераног уживања у алкохолу и гојазности).

Према студији објављеној у британском часопису о спортској медицини (British Journal of Sports Medicine), која је обухватила 3 454 испитаника старијих од 64 године, физички активни пензионери здравији су седам пута од оних неактивних.

Ако тек крећете са вежбањем, разговарајте са лекаром како бисте „добили зелено светло" за нову активност.

Хоби или хонорарни послови

Рад у башти или стакленику пензионерима пружа велико задовољство. Бавите се баштованством или неким хобијем како бисте избегли монотоне сате и седење у кући.

У најсрећније пензионере убрајају се они који су након напуштања активне службе прешли на неки хонорарни посао. Кључ је остати заузет.

Анкете показују да старији људи који имају редовне активности (у смислу хобија или хонорарног посла) осећају веће задовољство у свакодневном животу него они који остају код куће.

Нема чекања!

Ипак, ако мислите да морате да чекате до пензије да бисте пронашли срећу, нисте у праву. Наравно, пензионисање ослобађа додатно време које можете да посветите активностима у којима уживате, али ако мислите да срећу треба одлагати до пензије, вероватно је ни тада нећете наћи.

Одлазак у пензију само је фаза у животу. Срећа није.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 25. мај 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије