Читај ми!

Опасност од супервулкана, опаснијег од Везува, у близини Напуља

На југу Италије, на неколико километара од Напуља, настављају се све интензивнија померања тла на подручју познатом под именом Флегрејска поља, на којима се налази 19 вулканских кратера. Становници спавају у монтираним шаторима, а стручњаци су забринути да би могло доћи до ерупције такозваног супер вулкана.

Кампи Флегреи је вулканско подручје настало пре 4.000 година које се простире на површини од 65 квадратних километара, укључујући и острва Проћида и Искија, на којима се налази 19 вулканских кратера. У последњих неколико месеци то подручје је подложно континуираном подизању и спуштању тла, ослобађању гасова и потресима.

Земљотрес од 4,4 степена Рихтерове скале забележен је ове седмице, и најјачи је у последњих 40 година. Због њега је служба цивилне заштите подигла шаторе и припремила план евакуације.

Стручњаци сматрају да је страх од ерупције оправдан и да је потребно да грађани буду спремни и на ту могућност.

Који су узроци потреса у овој области Италије?

Геофизичар из Националног института за Герофизику и вулканологију, Ђовани Мацедонио изјавио је за медије да се порозна стена која се налази на дубини од три километра, надувава и расте на температури од 1.100 степени магме што доводи до учесталих земљотреса. Брзина подизања тла попела се од 1 центиметра у јануару на два у априлу 2024. године.

Флегрејска поља представљају једну од највећих природних претњи у Италији, такозвани супервулкан опаснији од Везува, јер у том подручју живи више од 600 000 људи.

Италијанска влада је издвојила 500 милиона евра како би осигурала куће у том подручју, а чека се одлука о економској помоћи породицама које желе да напусте ту територију.

„Ми из цивилне заштите смо одмах одреаговали и ставили шаторе на јавним местима како би омогућили смештај људима који су побегли на улицу. Ови шатори ће вероватно остати овде јер су земљотреси све учесталији и желимо да будемо спремни“, рекао је запослени у Служби цивилне заштите.

Из центра за Координацију одговора на ургентна питања Европске Уније изјавили су да с пажњом прате дешавања у овом делу Италије. Истакли су да је Европска комисија спремна да пошаље асистенцију у случају природних катастрофа како то налаже Механизам цивилне заштите ЕУ, када је један од њених чланова погођен катастрофом.

Стручњаци из националног института за геофизику и вулканологију очекују нове земљотресе, који по њиховим прорачунима неће бити јачи од 5 степени Рихтерове скале.

Илон Маск и његов „Спејс Икс“ понудили су помоћ италијанској влади када су комуникације у питању што би било од великог значаја у организацији помоћи. Компанија нуди своје Старлинк сателите како би заштитили Италију у случају већих непогода или ерупције вулкана. За сада нема званичног договора између владе Италије и власника Тесле.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије